Vágólapra másolva!
Nincs nagy mozgás a külföldi piacokon, Európában és Amerikában is néhány kivételtől eltekintve tegnapi záróértékük körül mozognak a főbb részvényindexek. A befektetők továbbra is a fiscal cliff miatt aggódhatnak, és a jó kedvet a FED tegnap bejelentett eszközvásárlási programja, valamint a közös európai bankfelügyelet híre sem tudta meghozni. Az európai tőzsdéken minimális hangulatjavulást okozott a görög hitelrészlet elfogadásának a híre. Itthon a BUX régiós társaihoz hasonlóan nagyon enyhe pluszban fejezte be a kereskedést, melyet az OTP ránthatott ki a mínuszokból.
Vágólapra másolva!

Óvatos pluszban zárt a BUX, korrigál a WIG 20

Eltűntette napközben mutatott kisebb mínuszait a BUX, és enyhébb pluszban fejezte be a kereskedést a magyar részvényindex, melyet főleg az OTP emelkedése rántott ki a negatív tartományból. A régióban hasonló mértékű nagyon enyhe pluszokat lehet látni, ahol a lengyel WIG 20 kissé lemaradt, és másfél éves csúcsáról kezdett korrigálni, melyben Grupa Lotus 4 százalékos esése is szerepet játszott.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP teljesített a legjobban, 0,9 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A bankpapír pedig pocsékul kezdett arra a hírre, hogy a Moody's hét magyar bankot minősíthet le, többek között a belső környezet kiszámíthatatlansága, és a nyugat-európai anyabankoktól érkező támogatások csökkenése miatt.

A MOL egész nap kisebb mínuszban toporgott, és 0,1 százalékos mínuszban állapodott meg.

Rajta kívül a Richter tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést. A gyógyszergyártó papírjait az sem tudta segíteni, hogy a Morgan Stanley 41600 forintra emelte a rájuk vonatkozó célárát a korábbi 40500 forintról, fenntartva az eddigi egyenlő súlyozású ajánlását.

Az Egis pedig 0,1 százalékot erősödött, míg a legrosszabb napot a Magyar Telekom zárhatta, mely 1,6 százalékot vesztett az értékéből.

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star meglepően jól teljesített, és 15 százalékos menetelésük után limitárukhoz tapadva fejezték be a kereskedést. Ez kisebb korrekciónak is tekinthető az elmúlt napok nagyobb esései után, melyek azt követően bontakoztak ki, hogy a Raiffeisen felbontotta a vállalattal kötött hitelszerződéseket, melyet követően az E-Star csődvédelembe menekült. A Népszabadság tegnapi információi szerint a jelzáloggal rendelkező hitelezők többségének is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez.

Rajta kívül a PannErgy 1,7 százalékos mínuszban zárt annak ellenére, hogy leányvállalata, a Miskolci Geotermia Zrt 30 millió forintos kifizetést kapott egy nyertes pályázat után.

A forint nem bírt felállni a délelőtti hirtelen gyengüléséből, és továbbra is a 283,5-ös szinteknél mozog az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 216,6 körül, a svájci franké 234,6 körül mocorog késő délután.

EURHUF

Forrás: [origo]

Görög hírek húzták vissza Európát

Nem tudtak sokat faragtak nap végére a mínuszaikból az európai részvényindexek, melyek vegyesen teljesítenek. A tőzsdéken nincs nagy mozgás, a befektetők körében nem okozott nagyobb örömet a piacon a legújabb amerikai eszközvásárlási program elindítása, és a közös európai bankfelügyelet felállításának a híre sem.

A kisebb hangulatjavulás ment végbe azután, hogy elfogadták a görög hitelcsomag további részletének a kiutalását az eurózóna pénzügyminiszterei mai ülésükön, melynek keretében Görögország 49,1 milliárd eurót kap a következő három hónapban.

A spanyol IBEX-et és az olasz FTSE/MIB viszont kellemes kivételként ma is kiemelkedett régiós társai közül, melyeket a sikeres kötvényaukciók is segíthettek. Spanyolország ugyanis a megjelölt 2 milliárd eurónál kicsit több, 2,02 milliárd eurónyi állampapírt adott el, míg Olaszország hozamcsökkenés mellett vont be 3,5 milliárd eurónyi forrást hároméves államkötvények eladása révén.

Forrás: [origo]

Az egyik legnagyobb lemaradást ma a német DAX mutatja, mely 0,5 százalékkal került lejjebb 4,5 éves csúcsáról. Gyengülésében nagy szerepet játszott a Deutsche Bank 2 százalékos esése, mely azután következett be, hogy a cég profit warninggal lepte meg a befektetőket, mivel a negyedik negyedéves eredményük jelentősen elmaradhat a piaci várakozásoktól.

A német index komponensei közül az RWE is 2 százalékot, és az Adidas is 1,8 százalékot veszített értékéből.

A francia CAC 40 nem tudott kimászni a negatív tartományból a Renault 2,1 százalékos emelkedése ellenére sem. Az autógyártó papírjait arra a hírre kezdhették vásárolni, hogy a cég eladja a Volvóban lévő még meglévő részesedését.

Állóvíz Amerikában

Európához hasonlóan a tegnapi záróértékük körül mocorognak az amerikai részvényindexek, mivel a délutáni makroadatok sem tudtak lökést adni a piacoknak.

Ezek szerint a várakozásoknál gyengébb növekedés mutatkozott novemberben az amerikai kiskereskedelmi értékesítésekben. A piaci szereplők 0,5 százalékos bővülésre számítottak, miközben a tényadat "csupán" 0,3 százalékos emelkedést mutatott. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma viszont kedvezően alakult, ugyanis 343 ezerre csökkent a korábbi 370 ezerről, miközben 368 ezer fős értékre számítottak.

A piaci szereplők továbbra is nyugtalanok lehetnek az amerikai költségvetési problémák miatt, mivel még mindig nem lehet tudni, hogy sikerül-e megállapodni a politikusoknak a fiscal cliff ügyében. A bizonytalanság miatt pedig nem mernek nagyobb kockázatot vállalni a befektetők, emiatt is maradhatnak el ma a nagyobb emelkedések, mivel egyelőre nincs olyan esemény, ami fel tudná "kavarni" az állóvizet.

A Nasdaq kissé felülteljesíti társait, míg a Dow Jones és az S&P 500 enyhe mínuszban mocorog.

Forrás: [origo]

A pénzügyi szektor kisebb mínuszban mozog, annak ellenére, hogy a Citigroup 0,2 százalékos, valamint a Morgan Stanley 0,7 százalékos erősödésben mozog. A Metlife is jól teljesít, bár a legnagyobb amerikai biztosító a vártnál halványabb profitot termelhet jövőre a közleménye szerint. A cég 4,95 és 5,35 dollár közötti egy részvényre jutó nyereséget vár jövőre, szemben az elemzői 5,48 dolláros prognózisokkal. A részvények 0,9 százalékos pluszt szedtek össze.

A technológiai szektor a legnagyobb komponensű Apple 1 százalékos esése miatt nem tud kikecmeregni a negatív tartományból. Ezt a HP 1,1 százalékos, a Google 1,3 százalékos, valamint a Yahoo 0,6 százalékos emelkedése sem tudja kompenzálni.

Forrás: [origo]

Tépik a Best Buy-t és a Clearwire-t

A Research in Motion részvényeit újra megtépték, és a tegnapi szárnyalás után újabb 4,6 százalékot tudtak drágulni. Az árfolyamuk ezzel már hét havi csúcsán mozog, amit a befektetők és elemzők kedvező véleménye segíthet.

További vállalati hír, hogy a Sprint Nextel 2,1 milliárd dollárért teljesen felvásárolná a Clearwire-t. A Sprint már így is többségi tulajdonos a Clearwire-ben, és a mostani ajánlata 5 százalékos prémiumot tartalmaz az utóbbi cég jelenlegi részvényárfolyamához képest. A Sprint papírjai 1,2 százalékos mínusszal reagáltak a hírekre, míg a Clearwire valóságos szárnyalásnak indult, és már 11,5 százalékot menetelt.

A Best Buy is repül, már 15 százalékos pluszban mozog arra a hírre, hogy az alapító Richard Schulze megvásárolná a kiskereskedelmi vállalatot.

Best Buy árfolyama (NYSE, dollárban)

Forrás: [origo]