Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tényleg a Volvóval szövetkezne a Rába

Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozatot írt alá a Rába és a Volvo Bus Corporation a buszpiaci együttműködésről. A korábban már pletykált partnerség óriási lökést adhat a Rába üzletének. Egyelőre csak szándéknyilatkozatról van szó, de a Rába közleménye alapján már jövő év elején konkrét szerződést is aláírhatnak az együttműködésről. A mostani bejelentés újdonságtartalma az együttműködés előrehaladott állapotában keresendő, miközben azon túl a Rába akár nagyobb hozzáadott értékű termékek megrendelését is remélheti majd a Volvotól. A Rába árfolyama a bejelentést megelőző 1 százalékos mínuszból a pénteki zárószintek fölés, 0,5 százalékos pluszba kapaszkodott vissza.
Vágólapra másolva!

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rába és a Volvo

A stratégiai partnerek megállapodtak abban, hogy közösen tekintik át a hazai buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit. A modern tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra kiforrott technológia alkalmazása mellett, lokalizált gyártással és maximalizált magyar tartalommal történhet - írja a Rába az imént megjelent közleményében.

A szándéknyilatkozat értelmében a Volvo és a Rába megvizsgálja üzleti együttműködésük kiterjesztésének lehetőségét a hazai autóbuszpiacra. A szándéknyilatkozatban a két fél rögzítette a partneri kooperáció alapelveit, és a megvalósítandó üzleti modell részleteit. A vizsgálat pozitív lezárása esetén a szerződéseket már a jövő év első negyedévében megkötik. A megállapodás szerint a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik és a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30%-ot: a szándéknyilatkozatban felvázolt együttműködési lehetőség alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg. A felhasznált Rába és más hazai termékek bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába. A felek megállapodtak abban is, hogy a cél a lokalizálás után fennmaradó import teljes körű ellentételezése Rába, illetve hazai gyártású tételekkel.

Az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat és a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett Futómű üzletág stratégiai lehetőségeinek köre - hangsúlyozza a Rába közleménye.

A Rába és a Volvo együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza. A svéd partnerrel a Rába jelentős üzleti kapcsolatokat ápol. A társaság futómű-komponenseket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez - mutat rá a közlemény.

Már pletykáltak róla korábban

Október végén a Magyar Nemzet iparági forrásaira hivatkozva írta, hogy a BKV Rába futóművekkel rendelkező Volvo autóbuszokat rendelne. A közlekedési vállalat első körben 150 Mercedes típusú, majd 300 darab Volvo városi autóbuszt vásárolna. Az akkori lapértesülést a felek nem erősítették meg, a Volvo és a Rába között létrejött szándéknyilatkozat azonban egy határozott lépésnek tűnik annak irányába. A jelentős állami tulajdonban levő Rába egyelőre jól pozícionált arra, hogy a kormány a segítségével hajtsa végre az elöregedett hazai buszpark cseréjét.

Mit jelent a Rábának a megállapodás?

Mivel a sajtóban már jelentek meg korábban arra vonatkozó találgatások, hogy a Rába és a Volvo nagy eséllyel remélhet buszmegrendeléseket az államtól, a mostani bejelentés nem számít meglepetésnek. A hír újdonságtartalma inkább az együttműködés előrehaladott állapotában keresendő: a közzétettek szerint a szándéknyilatkozat konkrét üzleti modellt tartalmaz, és a szerződés a felek között már akár a jövő első negyedévében megszülethet.

A bejelentésből ráadásul az is kiderül, hogy a Rába nem feltétlenül csak a hazai buszmegrendeléseken keresztül juthat pénzhez, hanem a Volvo globális beszerzési programjába való bekerülés is sokat hozhat majd a konyhára. A Rába zömében kovácsolt mellső tengelyeket szállított eddig a Volvo-nak, mely a mostani megállapodás alapján akár olyan komplettebb futóművekkel is kiegészülhetne, melyek nagyobb hozzáadott értéket és profitmarzsokat jelentene a cég számára. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a Rába futómű üzletága már az év eddigi részében is a legmagasabb EBITDA-hányaddal bíró szegmens volt, melynek még hangsúlyosabbá tételét a befektetők is díjazzák.

Mit csinált az árfolyam?

A Rába papírjai a korábbi 1 százalék körüli mínuszokat ledolgozva pénteki zárószintjük fölé kerekedtek és 0,7 százalékos emelkedést mutatnak. A részvények piacán a menedzsment szeptemberi saját részvény vásárlásainak megindulását követően mutatkozott egy jelentősebb megpattanás, de a vételi kedv azóta sem lankadt. Ebben szerepe lehet, hogy a társaság kedvező gyorsjelentést tett közzé, és az utóbbi számokban számos kedvező bejelentést tett. Ezek közül kiemelendők a Marmon-Herrington megrendelés, vagy a Class mezőgazdasági gépgyártóval való megállapodás.

A Rába árfolyamának alakulása (Ft)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről