Sebességet váltottak az amerikai autógyártók

Vágólapra másolva!
Jól sikerült az amerikai autóipar számára a november, az értékesítések ugyanis rég nem látott magasságokba emelkedtek. Ennek hátterében főként a Sandy hurrikán áll, amely egyrészt a megrongálódott autók lecserélése, másrészt az október végi vásárlások elhalasztása támaszt nagyobb keresletet. Iparági szakértők szerint az elöregedő gépjárműállománynak is jelentős felhajtóhatása lehet, sőt, jövőre még nagyobb keresletre számítanak, mint idén.
Vágólapra másolva!

Sandy húzta novemberben az autóértékesítést

Jól sikerült az autóértékesítők novembere a tengerentúlon. Az 5 éves csúcson lévő eladásokat a egyrészt Sandy hurrikán okozta károk helyreállítása támogatja a keleti partvidéken, másrészt az október végén tomboló vihar keresletkiesése novemberre tolódott át. Iparági szakértők szerint az elöregedő gépjárműállomány is kedvező a szektor számára, az autók átlagos életkora 11 év fölé emelkedett, ami további keresletet generálhat.

Novemberben 1,14 millió gépjárművet értékesítettek az USA-ban, ami a legmagasabb értéknek számít 2007 óta. A 15 százalékos növekedéssel sikerült felülmúlni az elemzők által várt 13 százalékos bővülést, amit a Sandy hurrikán miatt emeltek meg a korábbi 11 százalékról.

Rég nem látott szinteken az autóeladások

A Ford mellett a Hondának és a Nissannak is sikerült a várakozásokat meghaladó növekedést felmutatnia novemberben, ugyanakkor az előrejelzést elvétő Chrysler, Toyota és Hyundai is jó hónapot zárt. Az egyik legnagyobb növekedést például Chrysler produkálta, értékesítése 14 százalékkal mintegy 107,2 ezer autóra hízott, ami 2007 novembere óta a legkedvezőbb értéknek számít. A legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors kevésbé profitált a Sandy hurrikán okozta keresletnövekedésből, ami a kisebb keleti partvidéki kitettségének tudható be.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A második legnagyobb amerikai autógyártó, a Ford közel 177,7 ezer értékesített gépjárművével 6,4 százalékos növekedést mutathat fel, szemben a várt 2,4 százalékos bővüléssel. Ezen belül a személyautók eladása 15, míg a tehergépjárműveké 4 százalékkal emelkedett. A társaság tájékoztatása szerint az üzemanyag-takarékos kisautók értékesítése 76 százalékkal ugrott meg, míg az elektromos meghajtású autók értékesítése a valaha volt legmagasabb értéket érte el novemberben.

Élénk maradhat a kereslet jövőre is

Iparági szakértők véleménye szerint az év hátralevő része is erős keresletet támaszthat, ami alapján 14,4 millió értékesített gépjárműre számítanak 2012-ben az elemzők. Ezt támasztja alá a GM alelnökének nyilatkozata, akinek az elmondása szerint a 14-14,5 milliós értékesítési várakozásuk felső tartományában zárhatja az évet az amerikai autóipar. 2007 óta nem láthattunk hasonlóan magas értéket, akkor 16,1 milliós értékesítést produkáltak a tengerentúlon.

Jesse Toprak a TrueCar.com elemzője szerint a jövőre is erős maradhat a kereslet az amerikai autópiacon, aminek eredményeképp 15,4 millió gépjármű találhat új gazdára - írja a Reuters.