Vágólapra másolva!
Pozitívan reagáltak a befektetők az orosz Rostelecom távközlési cég legfrissebb stratégiájára, ami a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetne az internetes és a kábeltelevíziós szolgáltatásokra. Erre nagy szüksége is lenne a cégnek, miután profitabilitása a nagyobb vezetékes kitettsége miatta alacsonyabb, mint versenytársaié. Mindezt a részvény idei teljesítménye is jól tükrözi, ugyanis jócskán alulteljesít minden tekintetben a Rostelecom.
Vágólapra másolva!

Eljött a fordulat?

Tegnap előtt tette közzé legfrissebb 5 éves stratégiáját az orosz Rostelecom távközlési cég, melynek kedvező volt a fogadtatása a befektetők körében. Az amerikai piacon forgó ADR-je 3,9 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedés során.

Jelenleg a Rostelecom elsősorban a vezetékes szegmensben van jelen, bevételeinek több mint a fele innen származik. Ennek jövedelmezősége azonban jóval alacsonyabb, ami versenyhátrányt jelent helyi szektortársaival szemben. Amíg a legnagyobb orosz telekomcégek 43-46 százalékos kamat, adó, értékcsökkenés és amortizációs hányaddal tevékenykednek, addig a Rostelecomnak csak 39,8 százalékra futja.

Az új stratégia szerint a telekomcég a jövőben az internetes és a kábeltelevíziós szolgáltatások terén szeretne bővülést elérni, továbbá szeretné felfuttatni a mobiltelefonok értékesítését is. A magasabb profitabilitás elérése érdekében költségcsökkentéseket is kilátásba helyezett a cég. Erre szüksége is lehet, mivel a tavalyi 46,2 milliárd rubeles profitot követően idén csupán 40,5 milliárd rubel nyereséget termelhet a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint.

Nem túl vonzó az összkép

Jelenleg 3,8 százalékos osztalékhozamával sem számít túl kecsegtető részvénynek a Rostelecom, ami alacsonyabb, mint az orosz versenytársak által nyújtott hozam, illetve csupán fele az európai szektor 8,1 százalékos mediánjának. A Bloomberg információi szerint a vezérigazgató azonban egy augusztusi konferencia során kijelentette, hogy jelentős osztalékemelésre készül telekomcége, ezzel elérve a versenytársak által kifizetett szintet.

Forrás: [origo]

Igen gyenge tőzsdei teljesítményt mutat fel 2012-ben a Rostelecom, mind a helyi versenytársaihoz, mind az európai szektorhoz képest. A telekomcég árfolyamának 17 százalékos zuhanása mellett a legnagyobb orosz telekompapírok kétszámjegyű növekedést értek el, külön kiemelendő, hogy a november végén tőzsdére lépő MegaFon egy hónap leforgása alatt 17 százalékot növekedett. Bár a szektort lefedő Stoxx Europe Telecommunications 600 Index teljesítménye sem túl vonzó, 10 százalékos lejtmenetével mégiscsak jobban áll, mint a Rostelecom.

Forrás: [origo]