Afrikai érdekeltségeket ad el egy amerikai olajmamut

Vágólapra másolva!
A legnagyobb független amerikai olajcég, a ConocoPhillips az elmúlt napokban két eszközeladást is bejelentett, melyek Afrikához kapcsolódnak. Az algériai egységet 1,75 milliárd dollárért, míg a nigériait 1,79 milliárd dollárért értékesíti a cég.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb független amerikai olajcég a héten két értékeltségétől is megvált. 1,75 milliárd dollárért eladja a vállalat az algériai, 1,79 milliárd pedig a nigériai egységét értékesíti a társaság. Az olyan olajvállalatot nevezik függetlennek, mely nem rendelkezik saját finomítóval, vagy vegyipari üzletággal.

Az indonéz állami olajcég, a PT Pertamina 1,75 milliárd dollárt ad a ConocoPhillips Algériában lévő három olajmezőjében lévő részesedéséért - jelentették be a cégek december 18-án. A területen napi 11 ezer hordó volt az olajkitermelés az amerikai vállalat adatai szerint. Az indonéz cég idén már jelezte, hogy külföldön is keresnek kitörési lehetőséget.

A ConocoPhillips két nappal később pedig arról számolt be, hogy a torontói parketten forgó Oando Energy Resourcesnak értékesíti a nigériai egységet 1,79 milliárd dollár készpénzért. A helyi kitermelés nagysága 2012-ban eddig napi 43 ezer hordó volt, de a mező 213 millió hordónyi olajtartalékkal van felvértezve. Mindkét ügylet lezárására jövő év közepén kerülhet sor.

A ConocoPhillips idén 8-10 milliárd dollár közötti eszközeladást tervezett, melyet túlteljesített, hiszen már 11 milliárd dollárnál jár. A befolyó pénzekből új befektetési lehetőségeket keres majd a vállalat.

ConocoPhillips (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]