Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács legfrissebb értékelése szerint a kormány megemelheti a jövő évben életbe lépő tranzakciós illetéket, ha az évközi bevételek nem a tervezet szerint alakulnak. A 340 milliárd forintos bevétel prognózis a tanács véleménye szerint koránt sem nevezhető megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács értékelése szerint a kormány megemelheti a tranzakciós illeték mértékét, ha az évközi bevételek nem állnak összhangban a tervezettel. Értékelése alapján sem a magánszektor, sem az államkincstár esetében nem megalapozott a kormány bevétel előrejelzése.

A parlament novemberi döntésével megemelte a 2013. január elsején életbe lépő tranzakciós illeték mértékét, melynek általános mértéke 2 ezrelék lesz, kivéve a készpénzfelvétel esetén, ami 3 ezrelék lesz. A maximum azonban mindkét esetben 6 ezer forint. Ekkor derült ki, hogy 2014-től a részvénykereskedés és a derivatív ügyletek megsarcolása is előtrébe került.

A tranzakciós illetékből összesen 340 milliárd forintos bevételre számít 2013-ban a kormány, amiből 260 milliárd a bankokra, míg a fennmaradó 80 milliárd a Magyar Államkincstárra jut. Az előzetes tervekkel ellentétben az MNB-re nem terjed ki az adó hatálya.

A tranzakciós illetéket elméletileg nem háríthatják át a bankok ügyfeleikre, így ennek emelése kedvezőtlenül érintheti a pénzintézeteket, köztük az OTP-t is. Ennek következtében a bankpapír 0,8 százalékos csökkenéssel alulteljesítőnek számít a hazai parketten, ugyanakkor a szektor régiós szinten is lejtmenetben áll.

OTP

Forrás: [origo]