Napközben romlott el a hangulat az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Nemcsak a tengerentúli részvénypiacokon hozott fordulatot a rossz amerikai makroadat, az európai tőzsdék éves csúcsukról fordultak le, az árupiacok a nap első felében összegyűjtött pluszaikat vesztették el és fordultak mínuszba. A hangulat ma hajnalban, az ázsiai kereskedésben sem javult, tovább csordogálnak az árak lefelé.
Vágólapra másolva!

90 dollár felett is járt a WTI kőolaj árfolyama, ahol október közepe óta nem volt a kurzus, de a lelkesedés alábbhagyott a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak kiújulása miatt. Ma reggel ismét 89 dollár alatt jár az árfolyam. Nem járt jobban az arany sem, az 1720 felett járó ár hajnalban 1700-ig szakadt, onnan korrigált 1705-ig. A szint érdekessége, hogy a múlt szerdán az egynapos "minicrashbe" pont ez a szint fogta meg az eladási hullámot. Érdekes módon a dollár töretlen gyengülése sem segíti a dollár-elszámolású termékeket, most jobban fókuszálnak a befektetők a negatív hírekre.

Öt-hetes csúcsáról fordult le a réz, a mozgás mögött -ahogy a többi terméknél- ugyanazokat az érveket halljuk. Az elmúlt időszak emelkedését a kínai kilátások javulásával, míg a csökkenést az amerikai költségvetési szakadék és a görög aggodalmak fűtik. Ezt olyan ütemben váltogatják a kommentárok, amilyen ütembe emelkedik vagy csökken az árfolyam.

Emelkedést is láthattunk, az amerikai földgáz 4 napos csökkenés után tudott végre feljebb kerülni, ráadásul úgy, hogy a nap elején még 0,75 százalékos mínuszt mutatott. A játék ismét az időjárás-előrejelzésekről szólt, most éppen alacsonyabb számok kerültek a várható hőmérsékleti adatok soraiba.

Jól szerepeltek a brazil érdekeltségű termékek. Az ország mind a cukor, mind az arabica kávé előállításában világelső, de a folyamatosan érkező jó hírek miatt mindkét termék sokat vesztett értékéből az idei évben. A kávé 0,85 százalékos emelkedése nem sokat kompenzált ebből a veszteségből, csak október eleje óta 15 százalékot zuhant az árfolyama. A cukor fél százalékos emelkedése arra volt csupán elég, hogy a 19 és 20 cent közötti oldalazó árfolyam ismét a sáv közepére kerüljön.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]

Kávé árfolyama

Forrás: [origo]