Megúsztuk a leminősítést! - Megerősítette a magyar besorolást a Fitch

Vágólapra másolva!
Megerősítette a magyar adósságbesorolást a Fitch, miközben a piaci szereplők közül sokan már jó ideje tartottak attól, hogy a hitelminősítő egy kategóriával lejjebb sorolhatja Magyarországot. A BB+ besorolást ráadásul ezúttal már stabil kilátással látja el a Fitch, ami kedvező változást jelent a korábbi leminősítést valószínűsítő negatív kilátáshoz képest. Ennek megfelelően a forint árfolyama erősödéssel reagált a lépésre, jelenleg a 286-os szint alatt jár a kurzus.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal ezelőtt az S&P leminősítette Magyarországot a korábbi BB+ -ról BB -re, melyet követően egyre többen kezdtek attól tartani, hogy a sorban a Fitch lehet majd a következő. Ehhez képest a hitelminősítő megerősítette besorolását, ráadásul a kilátást a Moody's-nál is látható stabil szintre javította.

A lépést a költségvetési hiány csökkenésével és az államadósság folyamatainak stabilizálódásával magyarázzák. A Fitch szerint 2013-ban teljesíthető lesz a 2,7 százalékos GDP arányos költségvetési hiány, 2014-ben pedig sikerülhet a 3 százalékos szint alatt tartani a hiányt. Eközben az államadósság GDP-hez mért aránya is mérsékelt csökkenő tendenciát mutathat az év végi 77 százalékos szintről.

A bejelentés a piaci szereplőket is kisebb meglepetésként érhette, hiszen a forint árfolyama hirtelen erősödéssel reagált. A hír megjelenését követően a hazai fizetőeszköz a 286-os szint alá is benézett, míg a nap korábbi részében egy szűkebb sávban oldalazott a kurzus.

Kulcspozícióban a forint

A forint a jó hírre mutatott mai erősödésével és a tegnapi erősödéssel szinte teljes egészében letörölte a hétfői gyengülést, ami részben Matolcsy György hétvégi elbizonytalanító nyilatkozatának, részben pedig piaci pletykák szerint egy szokatlanul nagy vállalati tranzakció nyomán következett be. A forint ezzel kitört a korábbi kereskedési sávból és a nyár vége óta rajzolt szimmetrikus háromszögből is.

Az EURHUF kurzus most éppen a korábbi, 285 és 295 forint között húzódó kereskedési sáv felső széléhez tért vissza, bekanyarodva a 200 napos mozgóátlag alá is. Hosszabb távon is vízválasztó lehet, hogy innen merre indul tovább. Ha csupán "visszateszteli" a sáv felső szélét, és újból felpattan az árfolyam, az megerősíti a kitörést, és továbbra is markánsabb forintgyengülésre érdemes készülnünk. Ha viszont sikerül visszatérnie a sávba, akkor az elmúlt napok gyengülése fals kitörésnek tekintendő, ami alapján az árfolyam újból megcélozhatja a sáv közepét vagy alsó szélét is.

Érdemes hozzátenni, hogy az év utolsó kereskedési napjain az aktivitás még az elmúlt hónapokban látottnál is gyengébb lehet a forint piacán, így igazán messzemenő következtetéseket majd inkább a januári árfolyammozgásokból vonhatunk le. Korábbi elemzésünkben utaltunk rá, hogy a gazdasági fundamentumok inkább a forint gyengülése felé mutatnak, de egyelőre ezt még a forint technikai képe nem erősítette meg minden kétséget kizáróan.

EURHUF (napi grafikon)

A kormány üdvözli a döntést

Egyetért a Fitch értékelésével a kormány, felhívva a figyelmet arra, hogy az egyik nagy hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melyek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról.