Lepofozták a Magyar Telekomot - Hamarosan jön a fordulat?

kiskep
Vágólapra másolva!
Lényegében megállás nélkül esik a Magyar Telekom árfolyama, egyik napról a másikra születnek az új történelmi mélységek. A korábban az állampapírpiaci folyamatokat egy az egyben lekövető részvény most nem reagál érdemben arra, hogy a tíz éves hozam hét éve nem látott mélységbe esett. Mindenki attól fél, hogy a következő években osztalékcsökkentés jön, ami idén látványos leválást eredményezett a kötvénypiaci folyamatokról.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom egy klasszikus osztalékpapír (vagyis egy olyan, érett szakaszban levő cég, amely eredményének jelentős részét kifizeti osztalékként befektetőinek), és mint ilyen, szoros együttmozgást mutat a részvény árfolyama a tíz éves magyar állampapírpiaci hozamszinttel. Ha a hozamok csökkennek, akkor a részvény a befektetők szemében felértékelődik, ellenkező esetben viszont leértékelődik. Ez az összefüggés 2009 végéig egész szépen működött is, majd a kormányzati intézkedések belerondítottak ebbe a képbe.

Az államháztartás megszorításai, illetve a különadók bevezetése 2010-ben és 2011-ben is nagy nyomást helyezett a Telekom működésére, így a részvényár mozgása is elvált a kötvénypiaci folyamatoktól. Emellett úgy tűnt, mintha a Telekom befektetői abban sem igen hittek, hogy az állampapírpiaci hozamszintek a 7 százalékos szinten tarthatóak lehetnek. Ennek megfelelően, amikor a hozamok hirtelen megugrottak 2011 második felében, a Telekom árfolyama már nem mutatott további áresést. Sőt, a hozamok csökkenésének megindulásával a részvény árfolyama is emelkedni kezdett.

A nagy optimizmus azonban nem tartott sokáig, hiszen az újabbnál-újabb különadó terhek és az európai telekomszektorban végigsöprő osztalékvágási hullám erősen megingatta az osztalék tarthatóságába vetett hitet. A 400 forint alá zuhanó részvényár egyértelmű üzenete, hogy a piaci szereplők szerint huszáros vágással kerül majd lejjebb az osztalék mértéke. Idén emiatt valami elképesztő mértékű elválást láthattunk a kötvénypiaci hozamok és a Telekom árfolyama között.

Ezek a piaci reakciók már talán túlzóak? Majd meglátjuk mit hoz a jövő, az ellenirányú folyamatoknak viszont előbb-utóbb várhatóan vége szakad. Erre sor kerülhet egyrészt úgy, hogy a kötvényhozamok emelkedésbe kezdenek (ahogy például azt 2011 második felében láttuk), vagy a részvény árfolyamának esése megáll. Nem tartanánk elképzelhetetlennek, hogy a még alacsonyabb, 40 forintos, vagy azalatti osztalékkal számolva is busás osztalékhozammal kecsegtető Magyar Telekom részvények a szokásos tavaszi osztalékrali közeledtével egyre inkiább képesek lennének magukhoz térni.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft, feketével) és a tíz éves magyar állampapírpiaci hozmszint (%, pirossal, fordított skálán)


A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.