Vágólapra másolva!
Méltatlanul mellőzik a részvénybefektetők a technológiai szektor részvényeit a Szilícium-völgy egyik leghíresebb nagybefektetője szerint. A tech szektor valóban alulértékeltnek tűnik a széles részvénypiacokkal szemben, és különösen érdekes, hogy az egyébként gyengébb növekedési kilátásokkal bíró ipari részvényeknél is olcsóbbak átlagosan a tech papírok. Akármilyen vonzó is viszont a fundamentális értékeltség, a piac valami miatt nem szereti a szektort, ráadásul a rövid távú technikai kép egyértelműen nagyon riasztó. Hosszú távon viszont a tech szektor kifejezetten nagy favorit lehet.
Vágólapra másolva!

Depressziós a piac

"Technológiai depresszióban vagyunk, a tech részvények esése pedig soha nem látott mélységbe lökte a szektor relatív értékeltségét" - adott hangot meglehetősen markáns véleményének Marc Andreessen, az amerikai technológiai világ egyik legismertebb befektetője. Andreessen a New York Times konferenciáján egyenesen kijelentette, hogy "a tőzsdék utálják a technológiát".

A befektető szerint a Facebookhoz és a Grouponhoz hasonló, ígéretesnek tűnt internetes cégek tőzsdei teljesítménye súlyos csalódást okozott, amiben ugyan vállalatspecifikus okok is szerepet játszottak, de az árfolyamok hervasztó esése javarészben a piac "büntetéséből" származott. Andreessen szerint a technológiai szektor általában véve jó befektetés a technológiával szemben kifejezetten ellenséges piacon. Habár éppen a Facebook tőzsdei kibocsátása kapcsán sokan emlegettek második dotkom-luft, Andreessen épp az ellenkezőjét látja most, mint a 2000-es évek legelején a tech szektorban. "Ezek a cégek tele vannak készpénzzel. Ha ez egy újabb lufi, akkor a legfurcsább lufi, amit valaha láttam" - hangsúlyozta a Dealbook konferencián.

Andreessent úgy tűnik, leginkább a technológiai és az ipari részvények relatív értékeltsége bántja. Ahogy a szakember fogalmazott, "amióta az eszét tudja" először lát olyat a piacon, hogy az ipari papírok magasabb értékeltség mellett forognak a tőzsdén, mint a technológiai részvények. Ez azért abszurd szerinte, mert az ipari vállalatok növekedése általában véve lényegesen visszafogottabb, ráadásul erősen kapcsolódik a konjunktúra ciklusaihoz, mint az innováció forrásának tartott technológiai szektoré.

Marc Andreessen ugyan az egyik legelismertebb és legsikeresebb amerikai tech befektető, de nyilvánvalóan elfogult a saját szektorával szemben, úgyhogy érdemes gyorsan leellenőrizni az állításait. Annyit előrebocsátunk, hogy gyors vizsgálatunk többé-kevésbé visszaigazolta Andreessen szavait, ami egyúttal azt is jelenti, hogy 2013 egyik tetszetős befektetési célpontja lehet a technológiai szektor.

Ki az a Marc Andreessen?

Marc Andreessen a Netscape alapítójaként robbant be a Szilícium-völgybe a kilencvenes években, de manapság már inkább nagybefektetőként, az ő nevét is viselő Andreessen Horowitz kockázati tőkealap egyik tulajdonosaként ismerik. A cég vastagon benne volt több nagy amerikai technológiai sztoriban is, így például a Facebook egyik legnagyobb tulajdonosa volt a tavaszi tőzsdei kibocsátás előtt. Marc Andreessen többek között a Facebook és a HP igazgatótanácsának is a tagja, így valóban az első sorból szemléli a technológiai szektor eseményeit.



Tényleg olcsónak tűnik a tech szektor

Az S&P500 szektorainak relatív értékeltségére pillantva valóban szembetűnő, hogy a technológiai részvények -az átlagos előretekintő P/E rátájuk alapján legalábbis - a teljes S&P500-hoz viszonyítva alulértékeltnek tűnő szektorok között szerepel. A Bloomberg adatai alapján a legalacsonyabb átlagos P/E ráta mellett a pénzügyi, energiapiaci és technológiai részvények forognak az amerikai tőzsdéken.

Érdemes persze hozzátenni, hogy az egy-egy szektorra számított átlagos mutató mögött akár egészen szélsőséges értékek húzódhatnak meg, és különösen igaz lehet ez a technológiai szektorra, amely ugyanúgy magába foglalja néha rendkívül magas értékeltség mellett forgó internetes részvényeket, mint a lényegesen érettebb, és emiatt alacsonyabb növekedéssel bíró, "hagyományosabb" technológiai vállalatokat is.

A szektorszintű összevetés mégis érdekes, hiszen legalább irányzékként szolgálhat, hogy érdemes keresni a vonzó befektetési célpontokat, és arról is sokat elárulhat, hogy a piac általában véve hogyan vélekedik egy-egy iparág kilátásairól.

Relatív részvényértékelés és a P/E ráta

Relatív részvényértékelés: A fundamentális elemzés egyik sajátos változata, aminek az a célja, hogy több, hasonló vállalatot mindenféle szempontok szerint összehasonlítva megtalálja az egymáshoz képest alul- vagy felülértékelt részvényeket. Az összehasonlításhoz különféle mutatószámokat alkalmazunk, mint például a P/E ráta. Ezek általában valamilyen profitmutató és a piaci árfolyam vagy érték hányadosai, azaz leegyszerűsítve azt hasonlítjuk össze, hogy az egyes részvényeknél egységnyi jövőbeli nyereségért mennyit kell a jelenben a részvény megvásárlásával kifizetnünk.

P/E ráta: a legszélesebb körben használt relatív részvényértékelési mutató. A számláló (P) a részvény árfolyamát, a nevező (E) pedig az egy részvényre jutó nyereséget (közkeletű rövidítéssel EPS) jelöli.



Többre tartja a piac az ipart

Különösen szemléletes az ipari és technológiai részvények összevetése, amit Marc Andreessen is említett a konferencián. A válság akut krízisének elmúltával ugyanis valami látványosan megváltozott a két iparág relatív megítélésében, a technológiai szektor stabil felülértékeltsége nem mindig drámai, de jól látható alulértékeltségbe csapott át az ipari papírokkal szemben.

Mindezt persze csak egyetlen mutató, az előretekintő P/E ráta üzeni számunkra, ami a maga nagyszerűsége mellett számos gyengeséggel is bír. Mivel azonban a legszélesebb körben használt relatív részvényértékelési mutató, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a befektetők túlnyomó része itt fogja kezdeni a vizsgálódást, és többségük nem is jut messzebb ennél. Ha ez alapján vonzónak tűnik egy szektor, akkor azt nagyon sokan fogják vonzónak látni.

A P/E rátát a növekedési kilátásokkal érdemes kombinálni, főként mivel Andreessen érvelésében is központi szerepet játszik, hogy a technológiai vállalatok általában magasabb növekedésnek néznek elébe, mint a hagyományos ipari társaságok. A piaci várakozások alapján nagyon úgy tűnik, ez az alapigazság 2013-ban érvényesülhet: az elemzők a technológiai szektorban az egy részvényre jutó profit (EPS) valamivel nagyobb növekedésére számítanak, mint az ipari vállalatoknál.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a technológiai részvények a pénzügyi cégekkel karöltve valóban relatíve alulértékelt a szélesebb részvénypiacokhoz képest, legalábbis a rövidebb távú növekedési kilátások alapján. Sőt, pusztán ez alapján az összevetés alapján úgy tűnik, hogy az energiaszektor részvényeit is indokolatlanul alacsony értékeltségre püfölték az elmúlt hónapokban, még ha a növekedési kilátások nem is túl fényesek a szektorban.

Az Apple rángatja a piacot

A pénzügyi és technológiai szektort ugyanakkor megkülönbözteti egy fontos dolog: a pénzügyi szektor nagy meneteléssel látványosan felülteljesítette a szélesebb részvénypiacokat tükröző S&P500 indexet, miközben a technológiai papírok átlagos teljesítménye csupán az S&P500-éval egyenlő.

Nehéz persze nem észrevenni, hogy a tech szektort lefedő index alakulása milyen szorosan összekapcsolódik az Apple hullámzásával, a világ legnagyobb tech cége pedig nem a legszebb arcát mutatta az elmúlt hónapokban a részvénybefektetők felé. Ez pedig rámutat a szektorszintű elemzés még egy fontos problémájára: egy-egy domináns vállalat egészen látványosan át tudja rajzolni egy szektor teljesítményét, mind az árfolyamokat, mind a fundamentumokat és növekedési kilátásokat tekintve. Nem érdemes tehát megspórolni az egyedi vállalatok elemzését sem.

Nagyon rosszul fest a technikai kép

Akármilyen vonzó is lehet fundamentális értékeltség alapján a technológiai szektor, rövid távon a technikai kép nem fest igazán tetszetősen. A közvetlenül az S&P500 technológiai szektorát követő tőzsdén kereskedett alap (ETF) árfolyama kétszer is megkísérelte áttörni a 200 napos mozgóátlagot, de nem jött össze, miközben az 50 napos lefelé keresztezte a 200 napos mozgóátlagot (ezt a jelenséget meglehetősen beszédes módon "halálkeresztnek" is szokták nevezni). Az MACD indikátor eladási jelzést készül adni.

Rövid távon ez alapján egyáltalán nem kizárt, hogy az ETF árfolyama lesüllyed a novemberi mélypont környékére, 28 dollár alá. Ha viszont sikerülne mégis áttörni a mozgóátlagokon felfelé, akkor az tetszetős távlatokat nyithatna, de sajnos erre most lényegesen kisebb esély mutatkozik, mint egy hosszabb-rövidebb lejtmenetre. A további esés viszont még vonzóbbá teheti a technológiai papírok értékeltségét, így érdemes szorosan követni az eseményeket.

Különösen érdekes ez annak tükrében, hogy a feltörekvő piacokon működő technológiai cégek indexe, az MSCI Emerging Markets IT index hétfői elemzésünk szerint új csúcsokkal kacérkodik, és kifejezetten vonzó technikai képet mutat.

A Technology Select Sector SPDR ETF árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.