Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jól megy a szekér az amerikai IT cégnek

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknál magasabb bevételt és nettó profitot ért el az Oracle a második pénzügyi negyedévben. A cég vezetése szerint a szoftverértékesítések még a makrogazdasági kockázatok ellenére is erősek maradhatnak, így a következő negyedévben is szép számok várhatóak a vállalattól. A részvény közel három százalékos pluszban készül nyitni a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Az Oracle a várakozásoknál bevétel és nettó profit soron is erősebb számokat volt képest szállítani. A Bloomberg konszenzus szerint az elemzők 9,02 milliárd dolláros bevételt vártak, mely végül 9,11 milliárd dolláros értéket mutatott. A 64 centes tisztított EPS is szebb képet fest a 61 centes prognózisnál.

A vállalat szoftver értékesítései és a felhőalapú szolgáltatásokhoz kapcsolódó előfizetései 17 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakhoz képest, ami kedvezőbb képet fest a menedzsment legutóbbi gyorsjelentést követő 5-15 százalékos jelzéséhez képest. Eközben a hardware értékesítések a jelzett 8-18 százaléknál nagyobb, 23 százalékos zuhanást szenvedtek el.

A befektetők elsősorban az új szoftverek értékesítésének alakulását követik szoros figyelemmel, hiszen ezek a magas marzsokkal értékesíthető termékek. A vállalat operatív marzsa a szoftverek piacán tapasztalt pozitív trendek hatására a tavalyi 44,6 százalékról 47 százalékra emelkedett.

A vállalat vezetése által megfogalmazott kilátások is pozitív fogadtatásban részesülhetnek a piacon. A következő negyedévben a bevételek 1-5 százalékkal nőhetnek, miközben az EPS 64-68 centre rúghat. Az elemzők ehhez képest 4 százalékos bevételi növekedést prognosztizálnak, 66 centes EPS mellett. A befektetők pozitívan fogadták a negyedéves számokat, a részvény közel 3 százalékos pluszban készül nyitni Amerikában.

Az Oracle árfolyamának alakulása (USD)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről