8 milliárd dolláros beruházásra készül Líbiában az Eni

Vágólapra másolva!
Az olasz olajtársaság, az Eni 8 milliárd dollárt készül befektetni Líbiában a következő 10 év során, amivel tovább erősítené az afrikai országban a vezető szerepét.
Vágólapra másolva!

A következő 10 év során 8 milliárd dollárnyi befektetésre készül Líbiában az Eni. Az olasz olajvállalat az egyik legfontosabb szereplő az afrikai országban, a beruházások révén pedig tovább erősítheti a vezető szerepét.

Vasárnap tette közzé az Eni, hogy a vállalat vezetője a líbiai miniszterelnöknek bemutatta a befektetési terveit. Az olasz társaság 1959 óta van jelen Líbiában, de a tavalyi polgárháború miatt be kellett szüntetnie a kitermelést. A harcok miatt drasztikusan visszazuhant az olajkitermelés az afrikai országban, ugyanakkor némi javulást már lehet látni a kitermelési számokon.

Forrás: [origo]

A polgárháború előtt napi 280 ezer hordó olajat hozott felszínre az Eni, és ők voltak az első nemzetközi vállalat, akik tavaly szeptemberben visszatértek az országba. Jelenleg a harcok előtti teljesítmény 80 százalékát tudja hozni a cég.

A beruházásra szánt összegből kutatás-kitermelésre fordítanának a legtöbbet, de szó van arról is, hogy a líbiai állami olajcéggel közösen downstream (finomítás és kiskereskedelem) projektekbe is belefogjanak.

Az Eni vezetője és a miniszterelnök aláírtak egy szándéknyilatkozatot is a társadalmi fenntarthatóság támogatásáról, melyre 400 millió dollárt fordítanának.

Eni árfolyama (Milan Stock Exchange)

Forrás: [origo]