Szemet vetettek a kurdisztáni régióra

Vágólapra másolva!
Törökország és Irak kurdisztáni régiójának vezetői hamarosan megállapodhatnak egy nagyobb befektetésről a térségben. A Financial Times értesülései szerint az évtized végére a két terület között napi 3 millió hordó olaj és évente 10 milliárd köbméter földgáz forgalom jöhet létre. A magyar MOL számára is fontos lehet az előrelépés, mivel a vállalat a kurd régiótól várja a kitermelés felfutását.
Vágólapra másolva!

A Financial Times értesülései szerint Irak kurdisztáni régiójának vezetői, illetve Törökország közel jár ahhoz, hogy egy nagyobb török befektetésről megállapodjanak. A tervek szerint az évtized végére létrejöhet egy csővezeték-rendszer, amin keresztül napi 3 millió hordó olaj és évi 10 milliárd köbméter gáz menne keresztül.

Az olajpiacon egyre nagyobb szerepet tölthet be Irak, mivel több supergiant (legalább 5 milliárd hordó olajtartalékú mezőket nevezik supergiantnek) olajmezővel is rendelkezik. A becslések alapján 45 milliárd hordóra tehető az ország nyersanyagkészlete. Az olajpiacon meghatározó szereplővé válhat több prognózis szerint is Irak. Az International Energy Agency (IEA) kalkulációi szerint napi 6,1 millió hordóra nőhet 2020-ra az olajkitermelés nagysága, míg 2035-re akár 8,3 millió hordóra is rúghat ez a szám.

Forrás: [origo]

Az országnak viszont számtalan fejlesztést kell még végrehajtania. Egyelőre az infrastruktúra rossz állapotban van, az olajexport kapacitása 1979-es szint alatt van még mindig.

A jelenlegi vezetékrendszer, ami az északi régióban megy Törökország felé 600 ezer hordós napi kapacitással rendelkezik az IEA szerint, de 2012 júniusában csak napi 300 ezer hordó volt a tényleges teljesítmény, hiába lenne képes a hivatalos adatok alapján akár 1,6 millió hordós teljesítményre a rendszer.

Az új rendszer lényegesen megnövelné Irak exportkapacitását. A napi 3 millió hordós teljesítménnyel akár a 2020-ra prognosztizált napi kitermelés felét is el tudnák könnyedén szállítani. A jelenlegi tervek szerint a vezeték nemcsak Kurdisztánból, hanem Irak más részéről is juttatna olajat Törökország felé, mintegy napi 1 millió hordót.Forrás: [origo]

Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy Irak központi kormányának ezek a tervek nem tetszenek túlságosan, mivel az autonóm régió egyre inkább az önállóság felé mozdul el. USA is kiemelt figyelemmel követi a folyamatokat, hiszen nem szeretnék, hogy bármilyen egyensúly felboruljon Irakban, aminek az lehet a következménye, hogy Irán felé nyitnának a politikai erők.

A MOL számára fontos előrelépés lehet a török befektetés a régióban, hiszen a 2015-től kereskedelmi mennyiségben termelendő olajat könnyen piacra tudná vinni a vállalat. A létrejövő infrastruktúra a MOL iraki befektetéseit is felértékelhetné, sőt könnyebben találhatna vevőt a Gulf Keystone a MOL-lal partnrségben kutatott Akri Bijeel blokkban levő részesedésére.