Vágólapra másolva!
Fontos szintek közelében mozog az 50 legjelentősebb európai vállalatot tömörítő benchmark, a Euro Stoxx 50. A júniusi mélypont óta közel 30 százalékot emelkedett már az index, messze túlteljesítve az amerikai társait. Ha a befektetők elkezdik felülsúlyozni az európai részvényeket, akkor komoly tér nyílhat meg a benchmark előtt is.
Vágólapra másolva!

2012 nyarán kevesen gondolták volna, hogy a júniusi mélypont után őrült, közel 30 százalékos emelkedést mutat majd be a Euro Stoxx 50 index. Az 50 legjelentősebb európai vállalatot tömörítő benchmark júniusban még csak 2050 pont körül motoszkált, de azóta markáns emelkedést mutatott be.

Ugyan az index már szeptemberben eljutott 2600 pont környékére, de nem sikerült túljutni az ellenálláson. Szüksége volt a napi grafikon szerint egy konszolidációra. Az időt oldalazással töltötte el, ami pozitívumnak értékelhető.

Az emelkedő trendvonalról felpattant november közepén a Euro Stoxx 50 index, majd áttörte az 50 napos mozgóátlagot is.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.


Az indikátorok pozitív képet festenek, az MACD november közepén vételi szignált jelzett, míg az RSI újra 50 pont fölé mászott fel.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

A számítás módjánál fontosabb az értelmezés: túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor. 50 fölötti RSI értéket pozitívnak tekinthetjük emelkedő trendben.


A napi grafikon alapján sikeresen kitörés esetén 2750 pontot is megcélozhatja az index.

Euro Stoxx 50 napi grafikon

Forrás: [origo]

Rendkívül fontos szintek törtek át

A heti grafikon szerint rendkívül messze van számos lokális csúcstól a Euro Stoxx 50 index, ugyanakkor több fontos fejleményt is fel lehet fedezni a charton.

Az árfolyam áttört egy hosszú távú csökkenő trendvonalat, mellyel többször is komoly csatát vívott meg a benchmark, és mindig el is bukott.

Szeptember elején átlépett ezen a szinten, de a 200 hetes mozgóátlag megállította. Az oldalazást követően viszont ismét megpróbált az akadályon átlendülni, ami akár sikerülhet is neki a jelenlegi állás szerint.

Ha szignifikánsan ki tud törni 2600 pont fölé, akkor a heti grafikon alapján 2900 pont lehet az index célja.

Az indikátorok inkább pozitív jelzésekkel szolgálnak, az RSI 50 fölött mocorog, az MACD pedig sikeresen elkerülte az eladási jelzést.

Mi az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor az egyik leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabbnak tekinthető.

Euro Stoxx 50 heti grafikon
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!