Vágólapra másolva!
Hiába a mai emelkedés, nagyon nem fest jól a Nasdaq 100 grafikonja. Az index egy egész halom határozott ellenállásba ütközött, és egyelőre nem is futotta többre két fals kitörésnél. Az ellenállásokat rendkívül negatív technikai alakzatok is erősítik, és a hosszú távú emelkedő trend ugyan egyelőre sértetlen, nem sok választja el az indexet attól, hogy hosszú távú, negatív trendfordulóba fogjon.
Vágólapra másolva!

Pénteki elemzésünkben már kitértünk rá, hogy a technológiai részvények ugyan fundamentális értelemben alulértékeltnek tűnnek, a szektort leképező ETF grafikonja nem igazán fest vonzó képet, technikai szemmel további esésekre számíthatunk. Részben ennek is betudható, hogy a vezető amerikai indexek közül leginkább technológiai fókuszú Nasdaq 100 technikai képe is inkább esést vetít előre, dacára a mai emelkedési kísérletnek.

Minden összejött

A napi grafikonra tekintve a kemény ellenállások egész garmadája nyomja lefelé a Nasdaq 100 indexet. Az elmúlt hetekben két fals kitörésre futotta csak az index erejéből, de mindkétszer visszafordult a 200 napos mozgóátlag alá. Amíg a 200 napossal birkózott az index, "megérkezett" az 50 napos mozgóátlag is, és szintén lefelé tolja az indexet.

A 200 napos mozgóátlagot felülről metsző 50 napos mozgóátlag ráadásul "halálkereszt" formációt alkotott, ami nem véletlenül kapta ezt a nevet, a tőzsdei folklór szerint hosszabb távú csökkenő trend előjele lehet.

A november közepén indult gyors felpattanás emellett éppen fontos Fibonacci-szintekig vitte el az indexet, és jelenleg is valamivel a 38,2 százalékos Fibo alatt motoszkál. Ez arra utal, hogy a megelőző meredek esés természetes korrekcióját láthattuk, és miután ez megvolt, ismét esés következhet.

A rövid távú kép alapján az első markáns megálló, amennyiben az index folytatja az esését, valahol 2500-2525 pont körül következhet, azaz a november közepi mélypont környékén, de elképzelhető, hogy az indexet csak a 2480 pont környékén húzódó következő támasza tudja a megfogni.

Nasdaq 100 index (napi grafikon)

Az emelkedő trend még él

A heti grafikon rövid távon nem ennyire negatív a kép, az index továbbra is emelkedő trendben mozog, erről pattant fel november közepén. Az viszont egyértelműen az esés lehetőségét növeli, ha ez a felpattanás valóban ilyen alacsonyra sikerül, mint ahogy most kinéz. Ez hosszabb távon akár egy tekintélyes fej-váll alakzat kialakulásához is vezethet.

A hosszú távú jelentősebb esés valószínűségét növeli a márciusban és szeptemberben kirajzolt dupla csúcs is. A magasabb csúcshoz ráadásul az MACD-ben lényegesen alacsonyabb maximumérték társult, ez az erőteljes negatív divergencia tartósabban is meghatározhatja az irányt.

2440 pont környékén található a heti grafikon legmarkánsabb támasza, nem kizárt, hogy ha beindul az esés, akkor ennek tartósságát is leteszteli az index. Mivel heti grafikonról van szó, egy-két hónapnál előbb erre kár számítani. Az emelkedő trend törése viszont akár még év vége előtt megtörténhet, ha az esés mellett dönt a Nasdaq 100.

Nasdaq 100 (heti grafikon)

Forrás: [origo]

Talán túl egyértelmű is?

Érdemes mindezeken felül hozzátenni, hogy annyira egy irányba mutat szinte minden, hogy valószínűleg sokan készülnek már egy újabb jókora esésre az indexben. A piac viszont a tapasztalatok alapján általában arra szeret menni, amerre a legtöbb meglepetést és "fájdalmat" tudja okozni, így nem lehet kizárni, hogy egy huszáros fordulattal átugorja az előttünk álló napokban a felette tornyosuló ellenállásokat a Nasdaq 100 index. Amíg ez nem következik be, addig azonban a további esésnek kell nagyobb valószínűséget adnunk, ami akár tartós, hosszabb távra elnyúló trendfordulót is előre vetíthet.