Év végi nagytakarítás az Ersténél

Vágólapra másolva!
Mintegy 63 millió eurós áron értékesíti ukrán leányát az osztrák Erste Bank a Fidobanknak. A tranzakciót jövő év elején üthetik nyélbe a felek. Csoport szinten nem rendelkezik jelentős súllyal az eladásra kerülő operáció.
Vágólapra másolva!

Hátat fordít Ukrajnának

83 millió dollárért, azaz mintegy 63 millió euróért eladja ukrán egységét az osztrák Erste Group Bank a Fidobanknak. A tranzakció zárása 2013 első negyedévében esedékes. Az ügylet következtében ráfordítást számol el a bank, ennek összege az adózás utáni eredményt 71 millió euróval érinti.

Az ukrán leány 1536 munkavállalóval és 758 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkezett szeptember végén, utóbbi nem tekinthető jelentősnek, csoport szinten csupán a mérlegfőösszeg 0,35 százalékát adja.

A román egység stabilizálódását látta a menedzsment a legutóbbi gyorsjelentés megjelentekor, a működés hat negyedév óta először tudott növekvő marzsokat felmutatni és a nem-teljesítő hitelek aránya is csökkent. Utóbbi esetében további lejtmenetre számítanak a banknál, ami egyre alacsonyabb céltartalékképzést eredményezhet.

Román leépítés

A hét elején az Erste Bank román egységénél, a BCR-nél 1600 fős leépítést jelentettek be, ami a munkaerő-állomány 18 százalékát érinti. A folyamat az elkövetkezendő 12-18 hónapban valósulna meg, az időszak végére 7500 főre csökkenne munkavállalóinak létszáma - mondta el a BCR vezérigazgatója, Tomas Spurny. A legnagyobb román bank a lépéssel párhuzamosan több mint 60 fiókját is bezárja, melyeknek a veszteséges működésük miatt int búcsút. A tervek szerint a következő két évben 250 millió lejes (74 millió dolláros) megtakarítást szeretne elérni az Erste operációja.

Erste Group Bank (Vienna Stock Exchange)

Forrás: [origo]