Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Dél-Afrika is részesedne az amerikai gázboomból

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai Sasol olajcég 21 milliárd dolláros beruházást tervez Amerikában. Két üzembe fektetnének azért, hogy az amerikai palagázboomból részesedni tudjanak.
Vágólapra másolva!

Két új üzem létrehozásába 21 milliárd dollárt fektet a dél-afrikai olajipari cég, a Sasol. A beruházást Louisianában valósítja mag az olajvállalat a Financial Times értesülései szerint, mivel részesedni akar az olcsó amerikai földgáz adta lehetőségekből. Az üzemek földgázból üzemanyagot és egyéb vegyipari anyagokat állítanának elő.

A végleges döntést 2014-ben hozhatják meg, az üzemek pedig 2018-tól kezdhetnek el működni. A vállalat vezetői úgy vélik, az amerikai hatóságok megadnak majd minden szükséges engedélyt, hogy beindulhasson a termelés a tervezett időben.

Louisiana legnagyobb idei befektetése lehet a 21 milliárd dolláros terv, ami 7 ezer embernek ad majd munkát az építés során, míg az üzem működése közben 1200 főnek biztosíthat megélhetést.

A gáz üzemanyaggá alakítása még 6,5 dolláros földgázárnál is megtérülhet a cég szerint, hiszen az 40 dolláros hordónkénti olajárnak felel meg, melytől bőven messze van a mostani jegyzés. Jelenleg 3,5 dollár körül mozog a földgáz árfolyama az USA-ban, mivel a technológiai innovációk révén olyan helyeken is tudnak nyersanyagok felszínre hozni, amire korábban nem számítottak.

Sasol (napi grafikon, NYSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről