Megszűnik a női, férfi biztosítás

Vágólapra másolva!
A pénteken hatályba lépő új szabályok szerint az Európai Unióban a biztosító társaságok nem állapíthatnak meg eltérő árakat a nők és a férfiak számára ugyanazon biztosítási termékre.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabály szerint van, akinek a biztosítás ára rövid távon nőhet vagy csökkenhet.

A változás oka az az európai bírósági ítélet, amely szerint az Európai Unió Alapjogi Chartájával és a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós joganyagban foglalt uniszex árazás elvével ellentétes, hogy a nők és a férfiak pusztán nemük különbözősége miatt eltérő biztosítási díjakat fizessenek.
"A nemek közötti egyenlőség alapjog az Európai Unióban, és a Bíróság világossá tette, hogy ez a biztosítások árazására is vonatkozik" - jelentette ki Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülési, alapjogi biztosa.

"A biztosítási ágazatnak több mint egy éve volt arra, hogy felkészüljön az uniszex árazásra, és az Európai Bizottság segítette a felkészülést. A Bizottság nyomon követi majd, hogyan hajtják végre a biztosítók az új szabályokat a gyakorlatban" - tette hozzá.

Egy belgiumi jogvitában, a Test-Achats-ügyben 2011. március 1-jén hozott ítéletében az Európai Unió Bírósága 2012. december 21-éig adott határidőt a biztosítóknak arra, hogy egyenlő bánásmódot alkalmazzanak a férfi és női egyéni ügyfelekkel szemben a biztosítási díjak és juttatások tekintetében.