Átstrukturálja tulajdoni szerkezetét az EADS

Vágólapra másolva!
Nagyobb tulajdonrészt és vétójogot is kap a német és a francia állam. A végleges részvényesi szerkezetről ma tájékoztatja az EADS a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A többnyire német és francia állami tulajdonú légipari cég jelentősen módosítana tulajdoni megoszlásán. A vezetőségi közlemény hangsúlyozza, minden egyes részvényes érdekeltségének a megőrzésére és bővítésére törekszik az EADS - hivatkozik a Reuters.

A hétvégén Párizsban egyeztettek a francia tőzsdén jegyzett társaság vezetői, ahol elsősorban az állami tulajdoni hányadok maximalizálására törekedtek. Megállapodtak, hogy Németország és Franciaország is 12, míg Spanyolország 4 százaléknyi szavazatelsőbbségi részvényt kapott.

Szavazatelsőbbségi részvény:

A megszokottnál nagyon arányú szavazati jogot biztosít a tulajdonosnak. A napi beszédben csak "anyarészvénynek" nevezik, ami azt jelenti, hogy a társasági határozatokkal szemben vétójogot vagy egyéb szavazati előnyöket garantál a birtokosának.



Iparági szakértők szerint az átstrukturálás egyik eredménye lehet, hogy az iparági érintettek csökkentik vagy akár teljesen leépítik érdekeltségeiket az Airbus repülőket gyártó francia cégben. Két jelentős vállalati részvényese van az EADS-nak, a német autógyártó Daimler és francia médiacsoport Lagardere.

Az EADS végleges tulajdoni megoszlásáról a mai találkozón tájékoztatják a befektetőket. A cég már október óta a politika össztüzében van, miután meghiúsult a 45 milliárd dolláros összeolvadás a brit BAE Systems-szel.

EADS (Euronext Paris)