Vágólapra másolva!
Egy fordított fej-váll alakzat kezd kialakulni az EURUSD devizapár grafikonján, aminek az lehet következménye, hogy jelentős mértékű erősödést mutat be az euró a dollár ellenében. Akár 1,355-ig is elszaladhat az árfolyam a jelenlegi 1,309-1,31 körüli szintről.
Vágólapra másolva!

Markáns ugrást mutathat be az EURUSD árfolyama, ha határozottan áttöri a devizapár az 1,315-ös szintet. Az euró a dollárral szemben július vége óta szinte folyamatosan erősödik, de szeptember közepétől csak egy sávszerűségben mozgott.

Az EURUSD grafikonján kialakult egy fordított fej-váll alakzat, ami miatt akár komolyabb dollár gyengülés, euró erősödés is benne lehet a pakliban. Az árfolyamnak az 1,315-nél húzódó nyakvonalat kellene áttörnie ahhoz, hogy az 1,355-ös célt elérje az instrumentum.

Fej-váll alakzat

A technikai elemzés során geometriai formációkat próbálnak a szakértők felfedezni. Az egyik ilyen szubjektív alakzat a fej-váll. A kialakulásához az kell, hogy egy emelkedő trend során az árfolyam egy kisebb korrekciót hajtson végre, amivel kialakulhat egy lokális mélypont. A növekedő szakasz következő részénél szükség van egy új lokális csúcspont elérésére, amit egy újabb visszaesés követ a korábbi lokális mélypont körüli szintig. Innen az árfolyam ismét meg szokott indulni az északi irányba, de a lendülete már nem túl acélos, mivel az előző lokális csúcshoz képest csak egy alacsonyabb lokális csúcs jön össze.

Az azonos szinten kialakuló mélypontokat nyakvonalnak hívják, ami alá ha az utolsó lokális csúcsot követően beesik az árfolyam (lehetőleg nagy forgalommal), akkor létrejön a formáció. Ebben az esetben komoly zuhanás következhet be a technikai elemzés szerint. Sok esetben a nyakvonal és a második csúcspont távolságát szokta megtenni a déli lejtőkön az instrumentum.

A fej-váll formációnak van fordított változata is, ami a csökkenő trendet változtatja meg, fordított fej-vállnak szokták hívni.



A legutolsó, decemberi megbicsaklás épp az 50 napos mozgóátlagig tartott, innen szökkent fel a kurzus. Sikeres kitörés esetén első fontos megállót a 161,8 százalékos Fibonacci jelentheti 1,34-nél, később viszont akár 1,355-ig is eljuthat.

Az indikátorok mozgása is megerősíti ezt a képet, mivel az RSI november közepe óta folyamatosan emelkedő pályán van, ezzel pedig támogatja az EURUSD sasszézását. Az MACD ugyan közel jár az eladási szignálhoz, de még mindgi a november közepi vételi jelzés van életben.

Persze ha nem tudja átszakítani az 1,3155-ös nyakvonalat az EURUSD és beesik az árfolyam a jobb váll alá, akkor meghiúsulhat a dollár gyengülés, euró erősödés duó.

EURUSD napi grafikon

Forrás: [origo]