Húz egyet a nadrágszíjon a Danone

Vágólapra másolva!
200 millió eurós megtakarítást érne el a Danone a következő két évben az európai általános és adminisztratív költségek csökkentésével, jelentette be a társaság. A bejelentést követően közel 1 százalékos emelkedést mutat a papír árfolyama.
Vágólapra másolva!

200 millió eurós megtakarítási programot indít a Danone 2014-ig, mely a vállalat éves bevételeinek nagyságrendileg 2 százalékára rúgó összeg. A bejelentést követően több pletyka is napvilágot látott, egyes híresztelések szerint Nelson Peltz, a cég dúsgazdag befektetője késztette a francia cég vezetőségét a terv véghezvitelére. A részvényes november elején szerzett 1 százalékos tulajdonrészt a világ legnagyobb joghurt-előállító cégében, és azóta igyekszik a menedzsmentet meggyőzni arról, hogy radikálisan csökkentsék a társaság kiadásait.

A Danone szóvivője azonban cáfolta a híresztelést a Bloomberg-nek adott nyilatkozatában, azzal érvelt, hogy ez nem egy olyan jelentőségű döntés a vállalat részéről, amit egy havi ráhatás után akárki is ki tudna "csikarni". Arra a kérdésre mely szerint találkozott-e a menedzsment a közelmúltan Peltz-cel, nem válaszolt a szóvivő.

A vártnál jobban visszavette a dél-európai országok költekezését a válság, amit legfőképpen a cég Activia márkája érzett meg. Az elmaradt fogyasztás végül csökkenő profit marginokhoz vezettek.

A Danone részvénye az októberi bukdácsolást követően újra emelkedő irányt vett, a nyár végi szintek közelébe robogott a kurzus, az október 20-a környéki 2012-es mélypontról.

Danone (Euronext Paris)