Ömlik az amerikai piacra az olaj

Vágólapra másolva!
A technológiai újítások, a palaolaj előretörése miatt 15 éves csúcsra ugrott szeptemberben az USA-ban a felszínre hozott olaj mennyisége. Az energiaügyi hivatal adatai alapján éves szinten 16 százalékot hízott a kitermelés, mely elérte naponta a 6,5 millió hordót. Az előző hónapban a Nemzetközi Energia Ügynökség tette közzé előrejelzéseit, melyben azt emelte ki, hogy Amerika 2020-ra átveheti a legnagyobb kitermelői pozíciót Oroszországtól és Szaúd-Arábiától és teljesen önellátóvá válhat.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok alapján szeptemberben az USA-ban napi 6,5 millió hordó olajat hoztak a felszínre, ami az energiaügyi hivatal számai szerint 16 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget.

A napi 6,5 millió hordós kitermelés 1998 januárja óta a legmagasabb. Elsősorban Texasban, Észak-Dakotában ugrott meg az olaj felszínre hozása. Ezek a legfontosabb területek, ahol palaolaj kitermelés folyik.

A felfutó teljesítmény hátterében az áll, hogy az USA-ban az innovatív fejlesztések révén bevezették a hidraulikus repesztést (hydraulic fracturing), mely lehetővé teszi olyan mezőkön a kitermelést, ahol korábban el sem tudták képzelni a felszínre hozást.

Az előző hónapban jelent meg a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) prognózisa arról, hogy 2020-ra átveheti USA a legnagyobb olajkitermelő szerepét Szaúd-Arábiától és Oroszországtól.

Forrás: [origo]