Vágólapra másolva!
Jelentősen elromlott a hangulat az európai piacokon az Európai Bizottság ma közzétett jelentése után, mely szerint drasztikus gazdasági visszaesésre számítanak az Európai Unióban. A befektetőket a ma esti görög megszorító csomag parlamenti megszavazása is nyugtalaníthatja, amelyet ha nem sikerül elfogadni, Görögország nem kapja meg a következő hitelrészletet, ami nélkül rövid időn belül fizetésképtelenné válna az ország. A pesszimizmus Amerikára is átragadt, és vaskos mínuszban kezdték a kereskedést a tengerentúli indexek. Itthon a BUX Európával együtt esik, melyet a főbb papírok gyengülése húz lejjebb.
Vágólapra másolva!

Kéthavi mélypontján a Dow

Az Európában uralkodó rossz hangulat a tengerentúlra is átragadt, és vaskos mínuszokkal indították a kereskedést az amerikai indexek. A pocsék kezdés hátterében az Európára vonatkozó borús kilátások állhatnak, amivel úgy néz ki, teljesen eltűnt az Obama újraválasztása miatt kialakult optimizmus a piacokról.

Az indexek közül a leggyengébben a kis- és középvállalatokat tömörítő Russel, valamint a Dow-Jones mozog, amely két hónap után először ismét 13000 pont alatt tartózkodik.

Forrás: [origo]

Dow-Jones index

Pocsék számok az Agriumnál

A amerikai vállalatokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az Agrium gyenge negyedéves adatokat tett közzé, melyek szerint a mezőgazdasági vegyszerekkel foglalkozó társaság nyeresége 129 millió dollárra esett vissza a tavalyi 293 millió dollárról a harmadik negyedévben. Az egy részvényre jutó nyereség 1,34 dolláron alakult, ami jelentősen alacsonyabb az elemzők által várt 1,82 dollárnál. A társaságnál az eladások visszaesésével, és az új kínai és indiai megrendelések elhúzódásával magyarázzák a gyengébb eredményeket. A rosszabb eredmények miatt a cég papírjai közel 10 százalékot zuhantak eddig.

Ezzel szemben a Kraft Foods eredményes harmadik negyedévről tudott beszámolni, a vállalat nyeresége 470 millió dollárra nőtt a tavalyi 417 millióról. Az EPS is nőtt, 79 cent lett a tavalyi 70 centről. Ezen túl a cég bevételei 3 százalékkal 4,61 milliárd dollárra nőttek ebben az időszakban egy év alatt. A menedzsment megerősítette jövő évre vonatkozó kilátásait is, mely szerint 2,6 dolláros egy részvényre jutó nyereséget várnak a jövő évre. A társaság papírjai fél százalékos mínuszban forognak a Nasdaqon.

2,3 százalékkal megemelte negyedéves osztalékfizetését az AT&T (NYSE) és 22 milliárd dolláros beruházást jelentett be a cég, melyet következők három évben akar végrehajtani. A telekomcég 44 cent helyett 45 cent osztalékot fizet majd negyedévente. A hír nem hathatta meg a befektetőket, ugyanis a cég részvényei 3,4 százalékot vesztettek ma az értékükből.

AT&T (NYSE)

Forrás: [origo]

Tartható a magyar hiánycél az EB szerint

A délelőtti iránykeresésből határozott esésbe váltott a BUX az Európai Bizottság jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzéseinek nyilvánosságra hozatala után, és a magyar részvényindex már 0,8 százalék körüli mínuszban tartózkodik. A főbb papírok szintén zuhanórepülésbe váltottak át, a MOL 1,8 százalékot, az OTP pedig 1,2 százalékot veszített értékéből.

A blue-chipek közül egyedül a Richter tartja magát, a gyógyszergyártó papírjai 0,4 százalék körüli erősödésben mozognak, melyet az a hír segíthet továbbra is, hogy a Goldman Sachs elemzője 41900 forintról 42900 forintra emelte a gyógyszergyártó cég részvényeire vonatkozó célárfolyamát a tartás ajánlása mellett.

Forrás: [origo]

Mint beszámoltunk róla, az Európai Bizottság drasztikusan csökkentette 2013-ra vonatkozó növekedési előrejelzéseit Magyarországgal kapcsolatban. A ma közölt jelentés szerint 0,3 százalék lehet jövőre a gazdasági növekedés, a kormány 0,9 százalékos prognózisa helyett. Jó hír viszont, hogy a magyar költségvetés hiánya idén 2,5 százalék, jövőre pedig 2,9 százalék lehet, amivel éppen teljesül az EU erre vonatkozó 3 százalékos előírása. Ennek a célnak az elérésére a kormány már 2 megszorító csomagot is kénytelen volt bejelenteni, ha ugyanis nem sikerülne, azzal Magyarország jelentős uniós forrásoktól eshetne el.

Matolcsy György gazdasági miniszter nyilatkozata szerint a kormány elégedett a Bizottság álláspontjával, és üdvözölte, hogy az unió végre elfogadta a 2013-as költségvetésre vonatkozó számításokat.

Ezen kívül a magyar költségvetési egyenleg jelentős hiányt mutat, ugyanis a délután publikált adatok szerint októberben 112,3 milliárd forint volt az államháztartás hiánya. Az év elejétől kezdve így már 658,1 milliárd forintos deficitet halmozott fel a költségvetés, ami az előirányzat 114,2 százalékát teszi ki.

A Rába továbbra is kétéves csúcsa körül tanyázik, jelenleg 4 százalékos pluszban forognak a papírok, az elmúlt 30 nap átlagát jelentősen meghaladó, 30 millió forintos forgalom mellett. A részvények annak ellenére tudnak erősödni, hogy jelentősebb hír nem jelent meg a céggel kapcsolatban, korábban arról tudtunk beszámolni, hogy 15 millió dolláros brazil megrendelést kapott a járműgyártó, míg a Magyar Nemzet értesülései szerint a társaság által gyártott futóművekkel rendelkező Volvo autóbuszokat rendelne a BKV.

A forintot is rendesen megütötték az EB jelentés után, és a reggeli erősödés után újra a 283-as szint felé vette az irányt az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz a többi devizával szemben is gyengül, egy dollárért már 221,2 forintot, egy svájci frankért pedig 234,4 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nagyobb mértékű visszaesés Európában

Meredek esésbe kapcsoltak az európai részvényindexek, miután az Európai Bizottság rendkívül pesszimista kilátásokat fogalmazott meg az eurózóna 2013-as növekedésével kapcsolatban. A kiadott jelentés szerint az idei évben 0,4 százalékos visszaesésre kell felkészülni az eurózónában, és jövőre is csupán 0,1 százalékos lesz a növekedés, miközben májusban még 1 százalékos bővülést prognosztizáltak. A térség gazdasága 2014-ben sem igazán tér majd magához, a Bizottság szerint 1,4 százalék lehet a növekedés.

A gazdaság visszaesése mellett a befektetőket a ma esti görög, 13,5 milliárd eurós megszorító csomag parlamenti megszavazása is nyugtalaníthatja. Ha sikerül elfogadtatni a megszorításokat a képviselőkkel, akkor a vasárnapi szavazáson a jövő évi költségvetésnek is még át kell mennie, ugyanis ezek nélkül Görögország nem kapná meg a következő hitelrészletet, és rövid időn belül csődbe menne a görög állam. Az aggodalmakat csak fokozhatja, hogy a Bizottság szerint idén itt lesz a legnagyobb a gazdasági visszaesés, mivel 6 százalékkal csökkenhet a balkáni állam GDP-je.

A hangulatot nem segítette a délben kiadott német ipari termelési adat sem, mely a várt 0,7 százalék helyett 1,8 százalékos csökkenést mutat.

Ezek következtében teljes egészében eltűntek a piacokról a délelőtti pluszok, és a főbb európai részvényindexek kivétel nélkül a negatív tartományban tartózkodnak. A negatív események az olasz és a spanyol tőzsdékre gyakorolhatták a legnagyobb hatást, ugyanis itt látni a legjelentősebb mínuszokat, a FTSEMIB 2 százalékos, az IBEX pedig 1,7 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok kivétel nélkül mínuszban tartózkodnak, a leggyengébben a nyersanyagkapcsolt vállalkozások, és az olajipari cégek teljesítenek, melyek 1,9-1,7 százalékot vesztettek értékükből.

Az EB gyorsjelentése az euró árfolyamára is negatív hatást gyakorolt, a közös fizetőeszköz a forinttal együtt gyengül a dollárral szemben.

EURUSD

Forrás: [origo]

A BNP Paribas árfolyamára is hatott a negatív európai hangulat, és a bankpapír a napközbeni 5 százalékos emelkedés után már "csak" 2,4 százalékos pluszban tanyázik. Az erősödését a reggeli gyorsjelentése segíti, mely szerint a vállalatnak sikerült az elemzői konszenzust túlszárnyaló gyorsjelentést közzétennie. A nettó profit 1,32 milliárd euróra nőtt a tavalyi 541 millióról, ami meghaladta az 1,06 milliárd eurós várakozásokat. A francia pénzintézet befektetési banki üzletága kiemelkedően teljesített az elmúlt három hónap során.

BNP Paribas (Euronext Paris)

Forrás: [origo]