Miért zuhant 200 alá a CIG Pannónia árfolyama?

Vágólapra másolva!
Kiütötték a CIG Pannóniát, 190 forint alatt járat az árfolyam, dacára a tegnapi pozitív hangvételű közleménynek. Az eladások hátterében vélhetően nem a november 8-i eladási korlátozás lejárta állhat, hanem inkább technikai tényezők. Az KBC Securities elemzője szerint az életbiztosítási üzletág gyengélkedése már ezeken az árszinteken be lehet árazva és a nem-élet üzletág felfutását pozitív tényezőnek tartja.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 százalékos eséssel 190 forinton forog a CIG Pannónia, a 11,8 millió forintos forgalom az elmúlt hetek átlagánál valamelyest magasabb ugyan, de nem kiemelkedő. A társaság hiába tett közzé a nem-életbiztosítási üzletágáról kedvező híreket, miszerint a vártnál erőteljesebb növekedés miatt tőkét emelt a leányvállalatában a cég.

Mindezekkel együtt a lényegi üzlet terén, főként a unit-linked szegmensben távolról sem rózsásak a kilátások, a MABISZ legfrisebb adatai szerint tovább szűkül a piac, és a kereslet visszaesése mellett csak csekély vigaszt nyújt, hogy a végleges szabályozás mégis a CIG számára kedvezően alakult a biztosítási adókedvezmények terén. A vártnál gyengébb gyorsjelentés taszította korábban történelmi mélypontra az árfolyamot, ezt sikerült ma alulmúlnia a részvénynek.

Nincs látványos hatása a lock-up lejáratnak

November 8-án járt le nagyjából 23 millió CIG Pannónia részvényre az eladási tilalom (lock-up). Ez a kötelezettségvállalás még azokat a részvényeseket érintette, akik a biztosító 2010 novemberi elsődleges részvénykibocsátása előtt szálltak be és lettek tulajdonosok, vagyis elsősorban az alapítók, munkavállalók és az ELAN SBI Capital Partners Zrt. Az emlékezetes részvénykibocsátás anno 938 forintos áron valósult meg, míg az alapítók és a korábban részvényhez jutó tulajdonosok tipikusan 250 és 480 forintos áron tudtak jegyezni.

Bár több részvényes is a mostani ár fölött, 250 és 480 forintos áron jegyzett anno a részvényekből, egyelőre a forgalom alakulása alapján úgy tűnik, az alapító-tulajdonosok kitartanak a cég mellett. A harmadik negyedéves jelentéstől, és egy-két naptól eltekintve bőven átlag alatt alakult a napi forgalom. A tulajdonosok kitartása nem is lehet olyan nagy meglepetés azok számára, akik járatosak a biztosítók működésében.

Forrás: [origo]

A kezdő biztosítók a megfelelő méretgazdaságosságú biztosítási portfólió kiépítéséig veszteséget termelnek, és csak akkor válnak nyereségessé, amikor a meglévő portfólió képes lesz már kitermelni az új szerzések költségét. Kiemelten igaz ez a főleg unit-linked életbiztosításokat értékesítő CIG Pannóniára, mivel ezek a termékek nagyon magas kezdeti költségekkel járnak a biztosító számára (értékesítési jutalékok).

A CIG Pannóniánál már hosszú ideje azt rebesgetik, hogy 2014 lehet az áttörés éve. Ebben mindenképp fontos szerepet kaphat a társaság nem-élet üzletága is, és annak felfutásával párhuzamosan egyre kevésbé lesz hangsúlyos a unit-linked életbiztosítási portfólió vesszőfutása. Véleményünk szerint erre a termékszintű diverzifikációra szüksége is lesz a CIG Pannóniának, ugyanis mind a MABISZ statisztikák, mind a cég saját értékesítései azt bizonyítják, hogy egyre nehezebben lehet Magyarországon befektetéshez kötött életbiztosítási termékeket értékesíteni.

A KBC Securities elemzője szerint a nagy esés hátterében technikai okok lehetnek. Az új történelmi mélypont láttán a befektetők egy része az értékesítés mellett dönthetett, bár az elemző szerint különösebb fundamentális oka nincs az esésnek. A cég fundamentumai nem rózsásak ugyan, de az életbiztosítási üzletág gyengélkedése már be lehet árazva ezeken a szinteken. Az elemző, aki modelljében eddig nem számolt a nem-élet üzletággal, hozzátette, hogy a nem-életbiztosítások felfutásával a 2014-es profitabilitás elérhető lehet és a Szolvencia II tőkeszabályozás csúszásával még az is elképzelhető, hogy addigra már profitot fog termelni a cég és nem lesz szükség újabb tőkeemelésre.

Az elemző kiemelte ugyanakkor, hogy csalóka lehet a CIG Pannónia IFRS szerinti tőkehelyzetét figyelni ezentúl, mivel a kamatozó részvények kibocsátásával az a helyzet is előfordulhat, hogy a Nemzetközi Sztenderdek szerint kimutatott tőke negatívba fordul, viszont a magyar szabályok szerint továbbra is pozitív lesz a biztosító tőkéje. Az elemző kifejtette, hogy ez nem fogja veszélyeztetni a társaság tőkemegfelelését, ugyanis azt egyelőre a magyar szabályok szerint kimutatott tőke alapján kell számítani.

CIG Pannónia (napi)

Forrás: [origo]