Zsúfolt a hét, hemzsegnek a makroadatok

Vágólapra másolva!
Makroadatokat tekintve izgalmasabb hétnek nézünk elébe, mint a múlt hét volt, német és magyar munkanélküliségi ráták, eurózóna és USA-beli fogyasztói bizalmi index értékek és görög döntés jöhet. A fiscal-cliff egyre égetőbb problémája borzolja tovább a kedélyeket, miközben hazánk besorolásán tovább rontott az S&P. Utóbbinak egyelőre nincs piacrengető hatása.
Vágólapra másolva!

Európa szeme a németeken, reménykedhetnek a görögök

Mint ahogy arról beszámoltunk, a pénteki német IFO üzleti bizalmi index vártnál jobban sikerült, ami a német gazdaság állapotáról fest le pozitív képet. A hét utolsó napján a DAX index egy százalékhoz közeli emelkedéssel, és az euró is erősödéssel reagált a kedvező hírekre. Ezen a héten ismét fontos makroadatok jelennek meg Németországról, amik közül különösen érdekes lehet szerdai inflációs adat (az előző havi 2 százalékhoz képest csekély mértékű csökkenés várható, 1,9 százalék a prognózis), és a csütörtökön megjelenő munkanélküliségi ráta alakulása (a 6,9 százalékos előző havi ráta azonos szinten maradása várható).

A német makroadatokon túl az eurózóna adatai is piacmozgató hatásúak lehetnek. Fogyasztói bizalmi index és munkanélküliségi ráta jelenik meg a héten, utóbbi 11,6 százalékról 11,7 százalékra emelkedhet az előrejelzések szerint.

Ma délutánra bővebb információt kaphatunk a görög pénzügyi segélycsomag alakulásáról is. A múlt heti meddő tanácskozás után ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az eurózóna pénzügyminiszterei. Korábban megjelent cikkünkben olvashatják, hogy a görögöknek év végéig 31,5 milliárd eurós kötvénylejáratuk lesz, amit szeretnének "közös" pénzek lehívásával fedezni. A tervek szerint december 5-én juthatnának pénzhez a görögök, amit a mai napon hagyhatnak jóvá a pénzügyminiszterek.

Amerika még mindig a szakadék szélén táncol

A Hálaadás utáni vásárlási roham még ma is kitarthat az ún. "Cyber Monday" napján, így a befektetők árgus szemekkel nézik az eladási adatokra vonatkozó elemzői becsléseket. A "Fekete Péntek" értékesítései szépen alakultak, leginkább az online adatok voltak kiugróak (tavalyhoz képest 26 százalékkal lett magasabb).

Az USA tartós fogyasztási cikkek rendelésállományáról szóló adata kedden jelenik meg, ami még az októberi állapotot tükrözi, és visszaesés várható (szeptember havi: 9,9 százalék, várt: -1 százalék). Ennél talán érdekesebb lehet az elnökválasztás utáni időszakra vonatkozó novemberi fogyasztói bizalmi index. A "fiscal-cliff" egyre égetőbb problémája szolgáltatja jelenleg a fő témát a befektetési körökben. A héten várhatóan ebben a kérdésben is többet tudunk majd meg, ahogy az amerikai politikai egyeztetések zajlanak.

Kedden az amerikai lakásárak alakulásába enged betekintést az S&P Case-Schiller indexe, amire az elemzői konszenzus 0,4 százalékos bővülést jelez, szerdán pedig az októberi új lakás értékesítések száma válik nyilvánossá, ami nagyjából megegyezhet az előző havi értékkel (389 ezer darab).

A szerdán a nagyközönség elé tárandó "Bézs könyv"-ben a legutóbbi FED ülésen elhangzottakba kaphatunk betekintést, ami lényegében azt mutathatja meg, hogy mennyire egységes a Ben Bernanke elnök által hangoztatott hosszabb távon is alacsony kamatkörnyezet fenntartása. Olyan hangok is felütötték a fejüket ugyanis a FED-en belül, hogy nem szabadna fixen kinyilvánítni, hogy meddig tartják a jelenlegi alacsony szinteken a kamatokat, hanem valamilyen makrogazdasági adathoz kellene azt kötni, ami kifejezi a gazdaság fellendülését (volt szó például bizonyos mértékű munkanélküliségi rátáról). Ezért érdemes figyelemmel követni a csütörtökön megjelenő friss munkanélküli segélykérelmek számát (szeptember: 410 ezer), illetve a harmadik negyedéves amerikai GDP bővülés mértékét (előző: 2 százalék, várt: 2,8 százalék).

Leminősítés után

A hazánkat érintő Standard & Poor's leminősítéssel már bővebben foglalkoztunk, annak lehetséges következményeit is taglaltuk. Meglepő módon egyelőre nem láthattuk jelét a negatív hangulatnak, a BUX pozitív tartományban, valutánk kevéssel gyengülve a 281-283-as sávban mozog.

Az MNB kamatdöntő ülésére holnap kerül majd sor, ahol 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés várható, így a jegybanki alapkamat 6 százalékra változhat. Ez beleillene az előző hónapokban látott kamatcsökkentő stratégiába, miként szeptember 26-án az alapkamat 6,5 százalékra, majd október 31-én a jelenlegi 6,25 százalékra módosult.

A magyar munkanélküliségi ráta októberi alakulásáról szerdán értesülhetünk. Várhatóan az előző havinál rosszabb munkaerő piaci adat lát majd napvilágot (10,5 százalék), ami alatta maradhat az EU 11,6 százalékos átlagának.

Az E-Star pénteken piaczárás után teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amit közelebbről is nyomon fogunk követni. A Richter Gedeon eladói nyomása tovább folytatódhat, mivel a hónap végével kikerül a papír az MSCI Hungary indexből, ami által része volt a széles befektetői körben követett MSCI Emerging Markets indexnek is.

Vessünk egy pillantást a hét legfontosabb eseményeire. Mire érdemes figyelnie annak, aki a héten megjelenő piacmozgató gazdasági mutatószámok után érdeklődik.