Visszaesés várható a Nyomdától, de...

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzus alapján a nettó eredmény sor kivételével gyenge negyedév várható az Állami Nyomdától. A társaság hétfőn a tőzsdezárás után egy szezonálisan gyengébb negyedévről adhat számot, azonban a KBC Securities elemzője ennek ellenére úgy véli, az osztalékfizetést nem fenyegeti veszély. A nettó eredmény a gyengébb árbevétel ellenére is növekedést mutathat éves alapon, ugyanis a cég pénzügyi eredménye jelentősen javult az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn teszi közzé harmadik negyedéves jelentését az Állami Nyomda. A céget követő elemzők a működési tételek visszaesésével számolnak, azonban a nettó eredmény növekedhet az egy évvel korábbi értékhez képest.

A KBC Securities elemzője kiemelte előzetesében, hogy csalóka lehet az árbevétel összehasonlítása az előző évek harmadik negyedéveivel, mivel most nem voltak olyan egyszeri megrendelések, mint 2010-ben a választási vagy 2011-ben a népszámlálási dokumentumok. Ha leszámítjuk a tavalyi bevételből a népszámláláshoz köthető nagyjából 300 milliós tételt, akkor a bevétel nagyjából azonos szinten maradhat éves összehasonlításban.

Az elemző továbbra is fenntartja azon véleményét, miszerint az Állami Nyomda képes lehet a tavalyi szinthez hasonlóan 44 forintos osztalék kifizetésére, mivel már a második negyedév után rendelkezésre állt 42 forint egy részvényre jutó pénzmennyiség. Ezek alapján a Nyomda jelenleg nagyjából 2,8 százalékos hozamfelárat biztosít a 10 éves magyar államkötvényhez képest.

Forrás: [origo]

A működési eredmény sorok (EBITDA, EBIT) visszaesése a magas általános költségekre vezethető vissza. A pásztói gyártó egység bezárásához kapcsolódó egyszeri költségek még ebben a negyedévben is jelentkeznek, de a negyedik negyedévtől már pozitív hatást fejthetnek ki a kapcsolódó leépítések.

A konszenzus szerint a nettó eredmény 9,3 százalékkal bővülhet, köszönhetően a tavalyinál jelentősen erősebb pénzügyi eredménynek.