Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bányacége, a Rio Tinto 7 milliárd dolláros megtakarítást tervez a következő években. A vállalat emellett növelni akarja a vasérc, a réz és az alumínium kitermelését is. Hosszabb távon a menedzsment továbbra is optimista a kínai növekedési kilátásokat és a keresletet illetően. A befektetők pozitívan értékelik a vállalat terveit, 2,3 százalékos pluszban nyitott a részvény a londoni parketten.
Vágólapra másolva!

A következő két év során 7 milliárd dolláros költségcsökkentést akar elérni a világ egyik legnagyobb bányacége, a Rio Tinto. A társaság a kiadáscsökkentés mellett eszközeladást is tervez a Reuters értesülései szerint. Ugyanakkor a menedzsment célja a vasérc, a réz és az alumínium kitermelésének felpörgetése is. Röviden hatékonyabbakká akarnak válni.

A cég a 7 milliárd dolláros megtakarítást két módon hozná össze. Az összeg egyik részét az operatív működéshez kapcsolódó kiadások csökkentése révén, míg a másik részét a kutatásoktól és új projektberuházásoktól vennék el. Előbbi 5, utóbbi 2 milliárd dollárt jelentene 2014 végéig.

A Rio Tinto ezzel beállt a sorba a BHP Billiton mellé, mely már korábban hasonló költségcsökkentési terveket jelentett be. A vállalatoknak a csökkenő nyersanyagárak miatt kell felülvizsgálniuk kiadásaikat, projektjeiket.

2015-re a vállalat fel szeretné pörgetni a vasérc kitermelését, 360 millió tonnás éves kapacitás a menedzsment célja a jelenlegi 290 millió tonnáról. A Rio Tinto emiatt nem állítja le a 21 milliárd dolláros ausztrál vasérc projektjét, ahol bányát, úthálózatot és kikötőt is fejlesztenek. A társaság prosperitása rendkívüli mértékben függ a vasérctől, az előző évben a bevételek 83 százaléka ebből a nyersanyagból származott.

A menedzsment a Kínába szállítandó tonnánkénti vasércre vonatkozó költségeket is vissza akarja vágni a jelenlegi 47 dollárról 35,5 dollárra. Így jelentős profit mellett válhat meg a termékétől; tegnap 118 dollár volt a nyersanyag tonnánkénti ára. A vezérigazgató óvatosan optimista a kínai növekedést illetően. Szerinte az utóbbi időszakokban publikált makrogazdasági adatok is javuló képet festenek. A részvény 2,3 százalékos pluszban nyitott.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről