A rezsit és a devizahitelt is lehet majd fizetni a cafeteriából

Vágólapra másolva!
Az önsegélyező pénztárakon keresztül devizahitel-törlesztési támogatással, a tandíj és a rezsi elszámolhatóságával is bővülhet a cafeteria jövőre, amennyiben a parlament megszavazza a Matolcsy György-jegyezte javaslatot. A zárószavazásra váró tervezet szerint jövőre havonta 8000 forintnyi Erzsébet-utalványt adhat a munkaadó, melyet a korábbi tervektől eltérően mégis fel lehetne használni az éttermekben.
Vágólapra másolva!

Módosulnak jövőre a cafeteria szabályai: van, amit már ki is hirdettek a Magyar Közlönyben és napokon belül hatályba is lép, számos változtatás pedig abból a javaslatból derül ki, melyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be csütörtökön az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához.

A javaslat módosítana az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló törvényen, mégpedig úgy, hogy az önsegélyező pénztárakon keresztül devizahitel törlesztés, kollégiumi díj, vagy felsőoktatási tandíj fizetése is működhetne kedvező adózással. Vagyis a jelenlegi tervek szerint ugyanazt a 35,7 százalékos közterhet kellene utánuk megfizetni, mint az Erzsébet-utalvány, vagy a SZÉP-kártya után (mint arról beszámoltunk, az Erzsébeten kívül a többi utalvány elveszíti kedvezményes besorolását, ugyanakkora lesz az adóterhelésük, mint a béré, viszont több díj is jár vele, és az adminisztráció is macerát jelent a munkaadóknak).

"A munkáltató a béren kívüli juttatások között a munkabér 30 százalékáig terjedő összeget fizethet be az önsegélyező pénztárakba. A munkáltatók ezzel jelentősen bővíteni tudják a meglévő cafeteria-rendszereiket" - mondta az [origo]-nak Belányi-Sztraka Szabolcs, az IZYS Önsegélyező Pénztár igazgatója.

Ezenkívül két továbi durranás is van a javaslatban. Az egyik, hogy - tankönyv, tanszer és ruházat mellett - az önsegélyező pénztárakon keresztül olyan, iskoláztatással összefüggő költségek is elszámolhatók lennének, mint a felsőoktatási tandíj, a kollégiumi díj, vagy az albérleti díj.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Újabb, az iskoláztatással összefüggő költségek is elszámolhatók lennének

A szolgáltatás "Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25. életévét be nem töltött személy tekintetében kifizetett, költségtérítés (tandíj), térítési díj, kollégiumi díj, albérleti díj megtérítése biztosítható. A beiskolázási támogatás éves összege egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet" - fogalmaz a javaslat.

A másik, hogy a javaslat szerint támogatnák a devizahitelek törlesztését. A szöveg úgy fogalmaz, hogy azt lehet támogatni, akinek a törlesztőrészlete a hitelszerződés aláírásának időpontját követő árfolyamváltozás következtében húsz százalékot meghaladó mértékben nőtt meg. A támogatás havi összege maximum a minimálbér 15 százaléka lehet, mostani állás szerint kb. 14 ezer forint/hó. Az összeget a pénztár közvetlenül a hitelintézetnek folyósítaná.

Új elem az is, hogy az idősotthonban elhelyezett pénztártag vagy közeli hozzátartozó gondozási díját is lehetne a pénztárakon keresztül fizetni. Az otthoni gondozás díját pedig akkor, ha azt a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújtja.

A szavazásra benyújtott javaslat szerint a minimálbér havi összegének 15 százalékáig lehetne a rezsi finanszírozására támogatást adni. Ebbe a körbe az áram, a gáz, a víz, valamint a csatornadíj tartozna bele. A dolog szépséghibája, hogy csak a védendő körbe tartozó fogyasztóknál lenne erre lehetőség. Általában ebbe a körbe tartoznak a szociálisan rászorulók, illetve a fogyatékkal élők, a szabályokat több törvény is tartalmazza.

Az önsegélyező pénztárak aranykora Magyarországon 2007 májusáig tartott, mert addig jogszabály nem határozta meg konkrétan azt, hogy milyen szolgáltatásokat finanszírozhatnak. Ennek megváltozása után az addigi 42 pénztárból mára kilenc maradt. A jogszabálymódosítás azonban várhatóan új fellendülést hoz.

Marad az éttermekben is azt Erzsébet-utalvány

Jövőre ötezer forintról nyolcezer forintra nő a havonta adható Erzsébet-utalvány mértéke - derül ki a Költségvetési bizottság által benyújtott javaslatból. Ráadásul korábban úgy volt, hogy az idei évvel ellentétben jövőre már nem lehet majd meleg ételt fizetni belőle. A benyújtott javaslat azonban lehetővé teszi hogy az Erzsébet-utalvány melegkonyhás vendéglátóhelyeken továbbra is felhasználható lesz.- hívja fel a figyelmet Fata László cafeteria-szakértő.

Forrás: MTI/Bugány János
A sporthorgászok is SZÉP-kártyázhatnak

Ami már biztos, hogy november 25-től több szolgáltatást lehet majd igénybe venni a SZÉP-kártyával. A bővülés szinte kizárólag az évi legfeljebb 75 ezer forintos kerettel futó szabadidő alszámlát érinti. A keretet napokon belül a sportpályákon, uszodában és a sípályákon is igénybe lehet venni, valamint elszámolhatók lesznek további olyan, sporttal kapcsolatos költségek, mint a sporthorgászat, a sportegyesületekben végzett tevékenység, sporteszközök kölcsönzése és a sporttanfolyam is. Emellett az alszámlán lévő pénz fordítható terhesgondozásra , diagnosztikai szolgáltatásokra és a dentálhigiéniai kezelésre is.