Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Üzent az E-Star vezér: jobban teszi a kötvényes, ha kiszáll

Vágólapra másolva!
Egy ma reggeli interjúban Soós Csaba, az E-Star nagytulajdonosa és vezérigazgatója elmondta, hogy a kötvényesek nem biztos hogy jobban járnak egy felszámolási eljárás során. Véleménye szerint egyelőre még nem indulhat felszámolási eljárás a cég ellen, ugyanis a kötvények alaptájékoztatója egy 20 napos (5 + 15) határidőt állapít meg a kötvények lejáratától számítva.
Vágólapra másolva!

Egy ma reggel megjelent interjúban Soós Csaba, az E-Star részvényeinek majdnem 25 százalékát birtokló nagytulajdonosa és egyben vezérigazgatója, arra hívta fel a kötvényesek figyelmét, hogy a felszámolási eljárással a kötvényesek vélhetően nem járnának jól, mivel a kielégítési listában elég hátul állnak. Hozzátette, hogy az ő véleménye szerint, illetve a kötvény alaptájékoztató vonatkozó rendelkezéseit figyelembe véve a felszámolási eljárás még nem indítható meg. A kötvénylejáratot követően van egy 5 napos határidő, és csak ezt követően szólíthatják fel a kötvényesek a társaságot a teljesítésre. Amennyiben ez nem történik meg, 15 munkanapon belül megnyílik a lehetőség arra, hogy a kötvényeket lejárttá és esedékessé tegyék.

Soós kiemelte, hogy a cég jelenleg nem egyezkedik a kötvényesekkel, de a korábban felajánlott értéken (a 2012/A kötvények esetén 35 százalékos bruttó áron, a későbbi lejáratoknál pedig 26 százalékos bruttó értéken) továbbra is elfogadhatják az E-Star visszavásárlási ajánlatát. A jelen álláspont szerint úgy tűnik, hogy egyelőre kivárnak a kötvényesek, mert az utóbbi napokban már nem történtek újabb visszavásárlások.

Az E-Starnak jelenleg 533 millió forint névértékű lejárt kötvénytartozása, és további 1,13 milliárd forint értékű lejárt banki és szállítói tartozása van.

Forrás: [origo]

Soós szerint a cég azért fizetett vissza előbb szállítói illetve banki tartozásokat, mert azok korábban jártak le mint a kötvények és a társaság működőképessége szempontjából mindenképpen szükség volt ezek törlesztésére. A vezérigazgató kijelentése szerint ezekben az esetekben is jelentős diszkonttal történtek meg a visszafizetések. Ennek némileg ellentmond, hogy a lezárt projekthez kapcsolódó banki hiteleket teljes mértékben visszafizette a cég a korábbi bejelentések szerint.

Kényes kérdés, hogy mi lesz azzal az 1 milliárd forintos alárendelt kölcsöntőkével, amit Soós Csaba nyújtott az E-Starnak idén év elején, amikor a társaság egy jelentős kamatfizetési kötelezettséggel került szembe, amit máshogy nem tudott volna teljesíteni. A jogi meghatározás szerint az alárendelt kölcsön valahol fél úton áll a hitel és a részvény között, ez alapján úgy véljük, hogy egy esetleges felszámolás esetén először a hitelezők (bankok, szállítók, kötvényesek) kerülnének kifizetésre a rendelkezésre álló eszközökből. Az alárendelt kölcsön nyújtója csak ez után következne, és a sor legalján találhatóak a részvényesek.

Ezt mérlegelve egyértelműnek tűnik, hogy Soós Csaba érdeke a működés fenntartásához és a felszámolási eljárás elkerüléséhez kötődik. Ezt szem előtt tartva nem vagyunk biztosak abban, hogy tényleg érdemes lehet a kötvényeseknek megfogadni Soós Csaba tanácsát, bár hangsúlyozni kell, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy mennyit is érhetnek a társaság eszközei, mennyi pénz juthat a hitelezők kifizetésére.

A vezérigazgató elmondása szerint a korábban 10 milliárd forintot érő magyar projektek jelenleg inkább csak 5 milliárdot érhetnek (ezen projektek egy részét idő közben már lezárta az E-Star, így vélhetően még kisebb lehet a mostani magyar portfólió becsült értéke a CEO által elmondottak alapján).

E-Star
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről