Új üzemet avatott a békési BMW-beszállító

Vágólapra másolva!
Befejeződött a telephely-fejlesztési program a Csaba Metál Zrt.-nél. A társaság az Új Széchenyi-terv ipartelepítésre kiírt pályázatán 352,5 millió forint vissza nem térítendő EU-támogatást nyert a Dél-Alföldi regionális operatív program keretéből - mondta Pintér Zoltán cégvezető.
Vágólapra másolva!

Mint elmondta, a beruházáshoz a békéscsabai társaság 353,5 millió forint vállalati önerővel járult hozzá, a fejlesztési program összes költsége EU-támogatással együtt 706 millió volt. A kivitelezési munkálatok 2012. október 18-án befejeződtek, a Csaba Metál a projekt megvalósításának teljes dokumentációját pénzügyi elszámolásra november közepén nyújtja be a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez.

A beruházás során megújult egy 3799 négyzetméteres régi ipari csarnok, hozzá kapcsolódóan egy új, modern csarnok 4054 négyzetméter alapterületen és 339 négyzetméteren szociális épületblokk. Az ipartelepen új utak, parkolók létesültek, és befejeződött a transzformátorház bővítése és informatikai fejlesztése.

A békéscsabai családi vállalkozásról Majoros Béla tulajdonos-vezérigazgató elmondta, a cég a nemzetközi autó- és fémipari piacra gyárt különböző öntvényeket. Az új üzemcsarnokot a növekvő termelési volumen és a hatékonyabb termelési logisztika igényelte, a telephelyfejlesztés a korábbiaknál költséghatékonyabb munkaszervezést és a megrendelések rugalmasabb teljesítését teszi lehetővé. A társaság alumíniumöntvényeit használja többek között a BMW, az Audi, a Mercedes, a Delphi és a Trelleborg.

Majoros Béla közölte, hogy az új gyártórészlegbe modern gépsorokat telepítenek, új, nagyteljesítményű öntőgépet vásárolnak, amivel komplett sebességváltóházakat és motorblokkokat tudnak gyártani, hasonló öntőgép közép-kelet-európai országban még nem dolgozik. A gépi beruházás teljes költsége meghaladja a kilencszázmillió forintot, a programmal a Csaba Metál a Gazdasági Operatív Program keretéből 187 millió forint EU-támogatást nyert. A gépi és technológiai fejlesztés 2013-ban fejeződik be.

A Csaba Metál Zrt. árbevétele 2011-ben 7,89 milliárd forint volt, 2012-ben pedig várhatóan meghaladja a 8 milliárd forintot. Több mint száz fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a pályázat beadásának éve, 2010 óta, akkor 470 fő volt a foglalkoztatottak száma, jelenleg hatszázan dolgoznak a békéscsabai telephelyen.