Milliárdos kínai IPO jöhet

Vágólapra másolva!
Újabb biztosítóval bővülhet csütörtökön az őszi IPO piac. A Talanx és az ING amerikai leánya után egy kínai szereplővel élénkülhet a globális verseny.
Vágólapra másolva!

A biztosítót 1949-ban alapították, jelenleg több mint 130 millió egyéni ügyfele és kis híján 2,5 millió intézményi kliense van. A céget 88,7 százalékát a pénzügyminisztérium, a fennmaradó részét pedig az országos társadalombiztosítási alap tulajdonolja. Az Agricultural Bank of China 2010-es, 22,1 milliárd dolláros IPO-ja óta a legnagyobb listázás lehet a csütörtöki.

Közel sem fenékig tejfel a piac

Több kockázattal szembesülhet a kínai biztosító, így az ingatag makroközeg mellett több belső tényező is nehezítheti a PICC tőzsdei operációit. A folyamatosan változó betéti kamatláb jelentheti az egyik veszélyforrást. A lakosság ugyanis magasabb hozamok mellett a betéti konstrukciót fogja választani biztosítás helyett. Jelenleg Kínában alacsonyak a betéti kamatok, tehát ez nagy fenyegetettséget most még nem jelent.

Az egyre fokozódó verseny és a piac állami részről történő liberalizálása is keresztbetehet a PICC-nek. A korábbi szigorú szabályozás a jövőben enyhülni látszik, ezzel idővel működési jogosultságot engedve több nyugati vetélytársnak is.

Belső vállalati kockázatok is nehezíthetik a biztosító hosszú távú működését. Ilyen például az bevétel megoszlása, mely kissé torz képet mutat. A PICC ugyanis éves jövedelmének mintegy 90 százaléka származik a vagyon- és a balesetbiztosítási üzletágból.

Izgalmas lehet a lebonyolítás

A PICC a listázott részvények 95 százalékát intézményi befektetőknek szánná, a fennmaradó rész pedig a közkéhányadot alkotná. A lebonyolítók között szerepel a Credit Suisse, a Goldman Sachs, a HSBC és a China International Capital. A jegyző bankok úgynevezett túljegyzési opciót is bevethetnek, ha a vártnál élénkebb keresletet látnak a befektetési bankok, akkor ezt jelezhetik a tőzsdére készülő cég felé, ami újabb részvényeket allokálhat az eredetileg meghatározott darabszám mellé.

Mindez a PICC esetében úgy nézhet ki, hogy a tervezett 6,898 milliárdos pakett mellé, a teljes állomány további 15 százalékát is hozzáadhatja a kínai biztosító, tehát élénk kereslet estén addicionális 1,035 milliárd darab részvényt listázhat.

Életbiztosítási ággal bővül a paletta

Nem csak a technikai részletek miatt lehet egyedi az IPO. A PICC leányvállalata ugyanis már 2003 óta részben tőzsdén van, PICC P&C néven forog a Hong Kong-i tőzsdén a biztosítócég papírja. A mostani listázás keretében azonban az anyavállalat is csatlakozhat a kistestvér mellé, viszont ezúttal a 2005-ben indult életbiztosítási üzletágát is listázza a biztosító.

A Reuters információi szerint a listázásra a Hong Kong-i tőzsdén csütörtökön kerülhet sor, a nemzetközi biztosítási piac már harmadik nagyobb IPO-ja az ősz során.