Tovább büntették a forintot

Gazdasági konferencia, Varga Mihály
Vágólapra másolva!
A forint csütörtökön tovább gyengült a vezető devizákkal szemben. A borongós piaci hangulatban Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős miniszter szavai sem nyugtatták meg a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az eurót csütörtök este 284,5 forint felett jegyezték, amire a reggeli 282,5-ös szintről esett a hazai deviza, ezzel a forint több mint egyhetes mélypontra került. A feltörekvő piaci eszközök eladói nyomás alá kerültek a nap folyamán, mert a külső környezet nem javult érdemben azután, hogy az amerikai Dow Jones index szerdán legnagyobb idei esését szenvedte el.

Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásokkal összhangban 0,75 százalékon tartotta az irányadó kamatszintet, ami nem befolyásolta érdemben a hangulatot. A kamatdöntést követően Mario Draghi, az EKB elnöke a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmakról beszélt, ami szintén nem segített abban, hogy a piacok lendületet vegyenek.

A figyelem középpontjába újra az euróöveezti adósságválság került. A görög parlament ugyan elfogadta a 13,5 milliárd eurós újabb kiigazító csomagot, ám a Bloomberg értesülése szerint a hitelezők elhalaszthatják a következő hitelrészlet kifizetését.

Az euró 0,5 százalékos esett a dollárral szemben, 1,27-es szintre, ami két hónapos mélypontnak felel meg. A régiós devizák közül a korona volt a legellenállóbb. A cseh fizetőeszköz 0,15 százalékkal értékelődött le csütörtökön az euróhoz képest, közben a forint 0,6, a lengyel zloty pedig 0,7 százalékot esett.

A befektetőket az sem nyugtatta meg, hogy Varga Mihály, IMF-tárgyaslásokért felelős tárca nélküli miniszter egy konferencián hangsúlyozta, bízik abban, hogy lesz megállapodás a nemzetközi szervezetekkel.

A forint árfolyam-ingadozása az elmúlt napokban kissé nőtt. Szerdán reggel még 280 közelében is megfordult az euró jegyzése, miután kiderült, hogy Barack Obama nyerte az elnökválasztást. Az árfolyammozgás ugyanakkor nagyrészt azzal függ össze, hogy a piaci hangulat is igen változékony.

A forint a napokban az 50 és a 100 napos mozgóátlag fölé került (mindkét átlag 283 körül húzódik), ami nem sok jót sejtet a további mozgás szempontjából egy kedvezőtlen hangulatban. A 285-ös szint felett pánikhangulatban a következő fontosabb megálló 288 körül lehet, a 200 napos mozgóátlagnál.