Heineken: James Bond kedvence, nem véletlenül

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra ugrott a mai kereskedés során a világ harmadik legnagyobb sörgyártójának, a Heinekennek a kurzusa. Az elmúlt években átlagon felüli növekedési ütemről számolt be a társaság, ami a jelenlegi évtizedben tovább folytatódhat. Ennek egyik kulcsa az Asia Pacific Breweries felvásárlása lehet, mellyel a nagy növekedési potenciállal rendelkező délkelet-ázsiai piacon növelheti befolyását a cég.
Vágólapra másolva!

A világ élvonalában

A világ harmadik legnagyobb sörgyártója a holland Heineken, amely 2011-ben 164,6 millió hektoliteres sörtermelésével a globális piac 8,5 százalékát adta. Nála több sört csak a belga-amerikai-brazil AB InBev (18,6%) és a brit SABMiller (9,3%) gyártott.

A Heineken számít a világ vezető prémium sörmárkájának 20,5 százalékos piaci részesedésével, ami közel kétszer akkor szeletet hasított ki a globális prémium sörpiacból, mint a második számú Budeweiser.

Éves szinten átlagosan 4 százalékkal növelte sörértékesítéseit a Heineken a 2006-11-es időszakban, amivel a globális sörpiac 2,5 százalékos és a prémium szegmens 3,2 százalékos növekedési ütemét is felülmúlta. A fejlődő piacokon elért bővülés még markánsabb, mint globális növekedés, akár a prémium szegmenst vizsgáljuk, akár nem.

Forrás: [origo]

Továbbra is a fejlődő régiók sörpiacai dominálhatnak az értékesítés növekedése terén. A 2010-2020-as időszakban az Afrika és Közel-Kelet (+4,2%) bővülhet a legnagyobb mértékben, nem sokkal megelőzve Ázsia/Óceániát (+3,8%). Eközben Amerika és Európa növekedése már jóval szerényebb lehet. A prémium szegmenst tekintve Ázsia/Óceániától várják a legnagyobb növekedést, amely éves szinten átlagosan 7,9 százalék lehet.

Forrás: [origo]

Jó marketingfogásnak bizonyulhat a legutóbbi James Bond-film, a Skyfall, melyben "hősünk" egy Heinekent is megízlel néhány képkocka erejéig. A film gyártóinak egyébként 40 millió dolláros bevétele keletkezett a megjelenő termékekből.

Széles tartományban szóródnak az elemzői várakozások

Igen széles tartományban, 42-59 euró ingadoznak az elmúlt egy hónapban közzétett elemzői célár várakozások a Bloomberg adatai szerint. Ezek alapján az átlagos célárfolyam 49,79 euró, ami már nem tartalmaz jelentős növekedési potenciált. A Heinekent követő 33 elemző közül 12 vételre, 18 tartásra, míg eladásra javasolja a papírt.

Az elmúlt egy évben a S&P capital IQ, a Berenberg és a KBC Securities adta a legközelebbi becsléseket a Heineken teljesítményére, ők sorban 54, 48,5, illetve 57 célárfolyamot/fair értékbecslést fogalmaztak meg legutóbb. Várakozásaik emelkedésében jelentős szerepet játszik az Asia Pacific Breweries sörgyártó bekebelezése.

Délkelet-Ázsia felé kacsintgat a Heineken

Mérföldkőnek számít a Heineken történelmében a Fraser & Neave szeptember 28-i rendkívüli közgyűlése, melyen a részvényesek nagy többséggel (98,73%) fogadták el a holland sörgyártó megemelt felvásárlási ajánlatát az Asia Pacific Breweries (APB) sörgyártóra. A Heineken még júliusban tette meg első ajánlatát, végül mintegy 3,5 milliárd eurós áron veheti meg az F&N 39,7 százalékos csomagját.

A tranzakcióval kapcsolatban a szingapúri és az új-zélandi versenyhatóság is vizsgálódik, döntésüket várhatóan november végéig hozzák meg. Igenlő válasz esetén teljes mértékben konszolidálhatja a Heineken az APB-t. A holland sörgyártó már most is többségi, 55,6 százalékos közvetlen és közvetett részesedéssel rendelkezik az APB-ben, ami a versenyhatósági jóváhagyással 95,3 százalékra növekedhet.

Pozitív hatósági döntés esetén a fennmaradó részvényekre is kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesz a Heineken. A folyamat mintegy hat hetet vehet igénybe, amit az APB kivezetése követhet a szingapúri tőzsdéről. Az új ajánlatra az F&N-nek nyújtott kondíciók fognak érvényesülni, ami 0,4 milliárd eurójába kerülhet a társaságnak.

A finanszírozás már biztosítva

Jelentős készpénzállománnyal rendelkezik a Heineken a tranzakció végrehajtásához, melyből mintegy 1 milliárd eurót venne igénybe. Ezenkívül további 2 milliárd eurónyi felhasználatlan rulírozó hitelkerettel is rendelkezik.

Sikeresen bocsátott ki 3,25 milliárd dollár értéken vállalti kötvényeket a Heineken október elején, ami az eredeti tervben szereplő - és előbbivel megegyező értékű - 2,5 milliárd eurós banki hitelt hivatott kiváltani. A kibocsátott négy lejárat átlagos 2,1 százalékos kamatköltsége vélhetően olcsóbb volt, mint a bankok által nyújtott kondíció. Utóbbi esetében 3 százaléknál alacsonyabb kamatot szeretett volna elérni a sörgyártó. A Moody's "Baa1"-es, míg a Standard & Poor's "BBB+"os minősítéssel látta el az értékpapírokat egyaránt stabil kilátás mellett.

Forrás: [origo]

Erős piaci pozíciókat kebelez be a Heineken

Az Asia Pacific Breweries vezető sörgyártónak számít Délkelet-Ázsiában, illetve a Csendes-óceáni térségben, ahol 14 országban 25 sörgyárral rendelkezik. Az APB piacai hat országban első számú, ötben pedig második számú szereplőnek számít. A prémium kategóriát tekintve vezető pozíciót tölt be Thaiföldön, a világ legnépesebb országában, Kínában pedig a második legnagyobb szereplő.

Kína számít a világ legnagyobb sörfogyasztójának, a Mintel adatai szerint 2011-ben több mint 500 millió hektoliternyi sört fogyasztottak a távol-keleti országban. Eközben a második számú USA-ban 240, míg Brazíliában "csupán" 140 millió hektóliter sört fogyasztottak el. A kínai fogyasztás az elmúlt öt évben 29 százalékos növekedést produkálva érte történelmi csúcsát tavaly.

A felvásárlás tovább növeli a Heineken kitettségét a feltörekvő térségben, amivel erősödhet a cég piaci pozíciója. A több mint 600 millió lakossal rendelkező régió kedvező demográfiai adottságokkal, kedvező gazdasági növekedési kilátásokkal és gyorsan bővülő sörpiaccal kecsegtet a befektető számára.

Drágának tűnik az akvizíció

A 3,5 milliárd eurós felvásárlás korántsem nevezhető olcsónak, ugyanis az EBITDA-nak 17,1-szeresét fizette ki az APB-ért a Heineken. A Bloomberg adatai szerint az elmúlt egy évben az EBITDA 11,4-18-szorosán történtek akvizícók a söriparban. A 14,3-szoros mediánhoz képest 20 százalékos prémiumot fizetett a Heineken. A legközelebbi versenytársakat figyelembe véve az elmúlt hónapok az AB Inbev vitt véghez hasonló méretű tranzakciót, amikor felvásárolta a mexikói Grupo Modelót az EBITDA 13,4-szeresének megfelelő ár mellett.

Jelenleg a söripar legeladósodottabb vállalatai közé tartozik a Heineken az EBITDA-hoz viszonyítva. A 3,3-szeres nettó adósság/EBITDA mutató az adósság csökkenése és az EBITDA gyors emelkedése következtében azonban jelentősen csökkenhet az elkövetkezendő években, megközelítve a Carlsberget és az AB InBevet. A cég menedzsmentje is hasonlóképp vélekedik, szerintük APB felvásárlása miatt 3,3-ra ugorhat idén a mutató, amit két éven belül 2,2 alá csökkentenének.

Forrás: [origo]

Alulértékeltség látható a versenytársakkal szemben

Továbbra is alulértékeltséget mutat a Heineken a legfontosabb négy versenytársával szemben az EV/EBITDA mutató alapján. Egyedül a dán Carlsberg értékeltsége alacsonyabb, mint a holland sörgyártóé.

Forrás: [origo]

Minimális az alulértékeltség a Heineken esetében a tőzsdén forgó fontosabb söripari cégekhez képest, ha az EV/EBITDA mutatót együtt vizsgáljuk a várható EBITDA növekedési ütemmel. A nagyobb versenytársai közül az AB Inbevhez és a SABMillerhez képest is alulértékelt a részvény. A várható EBITDA-növekedés alapján azonban a Molson Coors kedvezőbb befektetési célpontnak tűnik.

Forrás: [origo]

Csúcson járt a Heineken

A 2007-es novemberi történelmi csúcsát törte át a hónap elején a Heineken árfolyama, ami ezt követően 49,52 eurón állított fel újabb csúcsot. A részvény a 2009 eleje óta emelkedő trendben mozog kisebb szünetektől eltekintve. Kedvező jel, hogy a főbb indikátorok, mint az RSI és az MACD is emelkedő trendben mozognak.

Heineken heti grafikon (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Nyár elején újabb rövid távú emelkedő trend vette kezdetét, ami október elején egy történelmi csúcsban teljesedett ki 49,52 eurónál. A kurzus ezt követően egészen az 50 napos mozgóátlagig korrigált vissza, melyet az augusztusi több éves csúcs is erősített. A következő pozitív jelzés az lenne, ha a kurzus ismét újabb csúcsot állítana fel, amire meg is van az esély, mivel a mai kereskedés során már 49,68 eurón is járt már az árfolyam. Ezt a vételi szignált szolgáltató MACD indikátor is támogatja.

Nagyobb elmozdulás várható a Heineken árfolyamában, ami a Bollinger-szalagok szűkülése vetít előre. Ennek irányát azonban előre nem lehet biztosan tudni. A történelmi csúcshoz érve lassult a Heineken árfolyam emelkedése, az egyre kisebb testű gyertyák a piac bizonytalanságára utalnak. A felpattanás óta megcsappanó kereslet sem nevezhető túl jó előjelnek a csúcsközelítés közben. Figyelmeztető jelzés lehet a szeptember 17-én hagyott rés, amit még azóta nem töltött be a kurzus, ennek bekövetkezte esetén azonban már az emelkedő trendvonalat is meg kellene törnie a kurzusnak.

Heineken napi grafikon (Euronext Amterdam)

Forrás: [origo]