Óriási beruházásra készül a Volkswagen

Vágólapra másolva!
A következő három évben összesen mintegy 50 milliárd eurót akar befektetni a Volkswagen. A német vállalat célja egyértelmű: a világ legnagyobb autóipari szereplőjévé akarja magát kinőni.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy kihívásokkal teli a gazdasági környezet, felpörgeti beruházásait a német Volkswagen - közölte ma a vállalat vezérigazgatója, Martin Winterkorn. Ambiciózus célt tűztek zászlóra az autógyártónál: a világ legnagyobb szereplőjévé akarnak válni, 2018-ra el szeretnék hódítani a címet a Toyotától.

A tervek megvalósítása érdekében 50,2 milliárd eurót szándékoznak az autógyártó részlegbe fejleszteni. Érdemes azonban észrevenni azt is, hogy az autógyártó nem ötéves, hanem csak hároméves beruházási programmal állt elő, amit a Bloomberg szerint a gazdasági bizonytalansággal magyaráznak. A ma bejelentett hároméves program szerint évi 16,7 milliárd eurót költene a vállalat, ami meghaladja a korábbi ötéves tervben meghatározott évi 12,5 milliárd eurót.

Az összeg közel felét, mintegy 25 milliárd eurót a következő három évben arra fordít a vállalat, hogy modernizálja és bővítse a termékpalettáját. A szélesebb portfólió révén a cég jobban ellenállhat a gazdasági kihívásoknak, mint a riválisaik. Az értékesítési csatornákat illetően jobban diverzifikált a német cég, mint az európai versenytársai, mivel Európán kívülről jön a vállalat bevételének közel 60 százaléka.

A beruházási keretből 14 milliárd eurót kapnának a Volkswagen csoportba tartozó autógyártók. Az Audi a mexikói, míg a Porsche a lipcsei üzemének kapacitását növelné meg.

A fennmaradó összegből pedig a új kínai gyárak felépítését valósítaná meg a 2013-2015 közötti időszakban a társaság. Reggel arról számoltunk be a Reutersre hivatkozva, hogy Kínában a következő négy év során 14 milliárd eurónyi befektetést eszközölnének. A Volkswagen dél körül közzétett számai és utóbbi között az lehet a különbség, hogy a Volkswagen csoport nem konszolidálja a közös kínai vállalkozások adatait, így nem feltétlenül egyezik meg a két szám.

Volkswagen (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]