Vágólapra másolva!
Az európai piacokon még az amerikai elnökválasztás lecsengése miatti optimizmus uralkodik, és tartják reggel megszerzett előnyüket a főbb részvényindexek. A befektetők azonban nem nyugodhatnak meg, ugyanis a görög parlament este szavaz a 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról, melyet el kéne fogadniuk a képviselőknek. Ennek hiányában Görögország nem kapná meg a következő hitelrészletet, és rövid időn belül fizetésképtelenné válna. Itthon a BUX tegnapi záróértéke körül tartózkodik, miután a piaci szereplők az EUrópai Bizottság délután 1 órakor nyilvánosságra kerülő makroadataira várnak, melyből kiderül, hogy Magyarország képes lesz-e tartani idei költségvetési hiánycélját.Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is: Görög szavazás előtt emelkedik EurópaObama győzelmének örült Ázsia 
Vágólapra másolva!

Kivár a BÉT az Európai Bizottság adatai előtt

A mérsékelten pozitív európai hangulat továbbra is kitart a magyar börzén is, bár a BUX kissé visszaadott valamennyit reggel megszerzett előnyéből, de még mindig a pozitív tartományban mozog. Elgyengülésében szerepet játszik a blue-chipek visszaesése is, a MOL lefordult a pluszokból, és 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik. Az OTP viszont még 0,2 százalékkal tegnapi záróértéke felett mocorog.

A Rába részvényekkel továbbra is kétéves csúcsuk körül kereskednek a Concorde agresszív vételei után. A forgalom meghaladja a 23 millió forintot is, ami szokatlanul magasnak tekinthető.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindex valószínűleg amiatt stagnál, hogy a befektetők az Európai Bizottság délután 1 órakor nyilvánosságra kerülő makrogazdasági előrejelzéseire várnak. Mint beszámoltunk róla, ebből kiderül majd, hogy az EU szerint Magyarország képes lesz-e 2013-ban 3% alá szorítani a költségvetési hiányát. Ha az előrejelzés 3% felett lesz, akkor Orbán Viktor kormánya újabb megszorításokra kényszerülhet az októberben már bejelentett két csomag után.

A forint visszafordult a 282-es szintek felé a reggeli erősödés után az euróval szemben, miután úgy néz ki, hogy elfogyott az amerikai elnökválasztás miatti jókedv adta lendület. A dollár jegyzései továbbra is kicsivel a 220 forintos árszint alatt mozognak, míg egy svájci frankért már 233,4 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Görög szavazásra vár Európa

Tartják reggel megszerzett előnyüket az európai részvényindexek, amelyek 0,5-0,9 százalékos pluszban tartózkodnak. A piacok valószínűleg most nyugodtak meg egy kicsit az amerikai elnökválasztások lezárulta után, és úgy néz ki, hogy nem javul tovább a hangulat. Így a befektetők kissé nyugodtabban várhatják az esti görög parlamenti szavazást a 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról, melynek sikertelensége esetén Görögország az eurózónát is elhagyhatja.

Európában a legnagyobb nyereséget eddig a francia és a spanyol börze tudja felmutatni, de nem sokkal van tőlük elmaradva a többi régiós index sem.

Az európai szektorok kivétel nélkül pluszban mozognak, a legjobban az egészségügyi és pénzügyi vállalatok erősödnek 0,8 százalék körüli emelkedésükkel, míg a technológiai részvények kisebb lemaradást mutatva tegnapi záróértékük körül tanyáznak.

Forrás: [origo]

Ma az eurózónából egyedül a szeptemberi kiskereskedelmi értékesítési adatokat közölték délelőtt, melyek 0,8 százalékos visszaesést mutatnak az előző évhez képest.

A vállalati hírek közül fontos kiemelni a Holcim harmadik negyedéves gyorsjelentését, melyből az is kiderül, hogy gyenge maradhat idén az európai építőipar, amely a magyar Masterplast kilátásait is befolyásolhatja. A svájci cég profitja 9 százalékkal maradt el az elemzői várakozásoktól, bár éves alapon 11 százalékkal, 394 millió svájci frankra tudott növekedni. Az árbevételük 10 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti 5,32 milliárd svájci frankos értéket, ami ugyanennyivel lett magasabb az elemzők által várt számoknál.

A társaságnál továbbá arról számoltak be, hogy minden építőipari alapanyag esetében a kereslet visszaesésével számolnak Európában. A részvények ezek következtében 1,7 százalékos mínuszban tanyáznak.

Holcim (SIX)

Forrás: [origo]

A Burberry Group viszont az elemzői várakozásokat meghaladó számokat tett közzé, miután a luxuscikk gyártó előző féléves adózás előtti nyeresége 7 százalékkal, 173 millió fontra nőtt. Ez kissé magasabb a várt 167 milliónál, és a tavalyi év azonos időszakában alakult 162 millió fontnál is. A képet árnyalja, hogy a nettó profit 27 százalékkal csökkent többek között a gazdasági visszaesés miatt. A társaság részvényei nem mutatnak jelentősebb elmozdulást a jelentésre, ugyanis picivel tegnapi záróértéke felett kereskednek a papírral Londonban.

Burberry (LSE)

Forrás: [origo]