Tart a görög öröm, veszik a részvényeket Európában

Vágólapra másolva!
Továbbra is veszik a részvényeket az európai tőzsdéken a görög megállapodás miatti jó hangulat következtében, és az indexek a tegnapi kisebb esések után újra emelkedő pályán mozognak. A hazai parketten a BUX is erősödni tud, bár a nagyobb emelkedésektől a Richter zuhanása tartja vissza.
Vágólapra másolva!

Változatlanul pluszok Európában

Az európai piacokon kitart a görög megállapodás miatti jó hangulat, és bár a reggeli szárnyalás után megszerzett pluszokból némileg visszaadtak, de tartják előnyüket az európai részvényindexek. A börzék azután kezdtek emelkedni, hogy ma éjszaka az IMF-nek és az eurózóna pénzügyminisztereinek sikerült megegyezésre jutniuk egy 44 milliárd eurós görög segélycsomagról, amivel Görögország elkerülheti a fizetésképtelenséget. Mivel a piaci szereplők a görög ügy miatti bizonytalanságot egy potenciális kockázati faktornak tartották, ennek kiesésével valamelyest megkönnyebbülhettek.

A tőzsdéken 0,2-0,7 százalék körüli pluszokat lehet látni, a legjobban a holland AEX teljesít, melyet az ArcelorMittal 0,6 százalékos emelkedése is segít. A DAX főleg a német bankok megugrásának köszönheti fél százalékos erősödését, mivel a Commerzbank 1,7 százalékkal, míg a Deutsche Bank 1,9 százalékkal került ma feljebb.

Forrás: [origo]

Európában a pénzügyi és technológiai vállalatok papírjai mozognak a legjobban, melyek egyaránt 0,7 százalékot drágultak. Továbbra is kifejezetten erősek az európai bankok, melyeket az a bejelentés segíthet, hogy elhalasztják a Basel III szabályok 2013-as év eleji bevezetését. A Royal Bank of Scotland már 3,5 százalékos emelkedéssel segíti a FTSE-t, miután a UBS semlegesről vételre minősítette fel a tásaság részvényeit.

A jó hangulat miatt amerikában is felfelé indulhatnak el nyitás után a piacok, a határidős indexek ugyanis 0,1-0,2 százalékot erősödtek eddig.

Royal Bank of Scotland (LSE)

Forrás: [origo]

Hozamemelkedés az ÁKK aukcióján

A kedvező külpiaci hangulatban a BUX is erősödni tud, bár a Richter zuhanása visszafogja a nagyobb emelkedésektől. A hazai részvényindex 0,4 százalékos pluszban tanyázik, mellyel kissé lemaradóban van régiós társaitól. A cseh PX tegnap óta kiemelkedően teljesít, melyet főleg az Erste Group 3 százalékos szárnyalása segít.

A hazai piac jelentősebb erősödését a kissé gyengébben sikerült diszkontkincstárjegy aukció is hátráltathatja, ugyanis az átlagosnál alacsonyabb volt a vételi érdeklődés a három hónapos dkj-k iránt. Az 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 62 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, amiből csak 45 milliárdnyit fogadtak el vételre. Az átlaghozam 6,05 százalékon alakult, ami 9 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál, de 1 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti aukciós átlaghozamnál.

Forrás: [origo]

A BÉT-en valószínűleg nem fog nagyobb mozgásokat okozni a ma délutáni jegybanki kamatdöntő ülés, ahol a várakozások szerint újabb 25 bázispontos kamatvágást hajthat végre a monetáris tanács a fokozódó inflációs nyomás és az S&P leminősítése következtében.

A blue-chipek közül továbbra is pocsék formában van a Richter, mely nagyobb zakózáson van túl, jelenleg 1 százalékos mínuszban mozognak a részvények. A masszív eladói nyomás vélhetően azért alakult ki, mert az MSCI index átsúlyozása után a papír pénteken kikerül az index kosarából, ami miatt további eladások elé nézhet a gyógyszergyár.

A társaságon a ma megjelent, gyógyszerkasszával kapcsolatos pozitív hírek sem tudnak segíteni. Ezzel szemben az Egisnél megörülhettek a Népszabadság értesüléseinek, mivel a részvények már 0,9 százalékot tudtak emelkedni.

A MOL is jól teljesít, 0,8 százalékos pluszban tanyázik az árfolyama, melyet az a hír is segíthet, hogy nem érinti adósbesorolásukat Magyarország pénteki leminősítése.

Az OTP-re is remekül hat a kedvező hangulat, már 0,9 százalékos pluszban mozognak a papírok.

A Magyar Telekom kisebb előnyét tartogatja, ami rá is fér a vállalatra, ugyanis az elmúlt időszakban eladói nyomás alá kerültek a részvényei. A társaságra hatalmas adóterheket róttak a harmadik kiigazító csomag keretében, és emiatt egyre kevesebben látják úgy, hogy a részvényenkénti jelenlegi 50 forintos osztalékkifizetés fenntartható.

Az E-Star viszont nem bír felállni a padlóról, már 3,6 százalékot veszített értékéből. A befektetők úgy néz ki nem örültek meg annak a bejelentésnek, hogy a társaság a továbbiakban tőzsdei ügylet keretein belül kívánja visszavásárolni kötvényeit.

A CIG Pannónia jelentős fordulatot mutatott be, a reggeli szárnyalás után vaskos mínuszba fordult a részvényeinek az árfolyama. A zuhanás annak ellenőre következett be, hogy 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a vállalat nem-élet üzletágában, mivel az egység a vártnál gyorsabban növekszik.

Forrás: [origo]

A forint kissé elgyengült délelőtt, és a reggeli 281-es szintekről 281,5-ig került vissza az euróval szembeni árfolyama. A dollárral szembeni kurzus is feljebb került, mely már 217,3-nál tanyázik, míg egy svájci frankért 233,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]