A Tescóé a magyar GDP százada

Vágólapra másolva!
A Századvég kutatása szerint az áruházláncnak közel 30 ezer munkahely köszönhető Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. átfogó tanulmányban számszerűsítette az országban 1994 óta jelen lévő Tesco nemzetgazdasági súlyát. A tanulmány megállapította, hogy 2010-ben a Tesco 101 milliárd forint hozzáadott értéket termelt, gazdasági beágyazottsága révén a beszállítói kapcsolatok és az elköltött munkavállalói jövedelmek miatt pedig további 110 milliárd forint értékű hozzáadott érték előállításában játszott szerepet. A Tescóhoz kapcsolható a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték közel 1 százaléka.

Az áruházlánc majdnem 30 ezer munkahely létrehozásában játszott szerepet, 1500 beszállítója közül több, mint 1300 Magyarországon bejegyzett cég, a kiskereskedelem beruházásainak pedig mintegy 22-30 százalékát hajtotta végre 2008-2010 között - állapította meg a Századvég.

Leszögezték azt is, hogy a Tesco 2010 évi, összesen 71 milliárd forintra becsült éves adóbefizetése nagyságrendileg annyi, mint amennyi támogatást a közszolgálati műsorszolgáltatás kapott a költségvetésből. A közvetlenül előállított hozzáadott értékének több mint a fele az állam bevételeit növelte.