Találtak 200 ezer eurót a Graphisoft Parknál

Vágólapra másolva!
A Graphisoft Park hétfő este közzétett harmadik negyedéves jelentésében meglepő módon nem látható a szeptemberben közzétett profitwarning teljes hatása. Míg a működési tételek terén a menedzsment továbbra is csökkenéssel számol, addig a nettó eredmény soron már nem tükröződik a 200 ezer eurós többletköltség hatása. Az előrejelzés a kedvezőbb adóhatás és a pénzügyi eredmények növelése miatt emelkedett.
Vágólapra másolva!

Hiába figyelmeztette még szeptemberben a Graphisoft Park a befektetőket, hogy 1,7 millió euró helyett csak 1,5 millió eurós nettó profitot tud elérni, a cég a napokban közzétett gyorsjelentésében váratlanul ismét a korábbi, magasabb várakozásokról írt. Úgy tűnik, a kellemetlen peres eljárás miatti kiadásokat sikerülhet a pénzügyi eredménnyel ellensúlyozni, a befektetők legnagyobb örömére.

Szeptemberben még figyelmeztetett a menedzsment

A Graphisoft Park szeptember 24-én tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy az AMRI-val szemben indított peres eljárás kapcsán az idei évben 200 ezer eurós költség fog felmerülni, melynek megtérülésével a cég egyelőre nem tud számolni. A nem várt költségek miatt az irodákat bérbeadó cég 1,7 millió euróról 1,5 millió euróra csökkentette idei évre vonatkozó profitvárakozását.

A Graphisoft Park választottbíróságon indítja meg a peres eljárást, melynek során összesen 4,4 millió eurós összeget követel az AMRI Hungary Zrt.-től a 2019-ben lejáró bérleti szerződésre hivatkozva. A peres eljárás megindítására azért volt szükség, mert az AMRI nem ismerte el a Graphisoft Park szerződésen alapuló követelését.

Idő közben az AMRI már teljesen kiköltözött az általa bérelt 3200 négyzetméternyi iroda- és laborterületről, viszont már az augusztusi bérleti díjat se fizette meg a Graphisoft Parknak.

Az eredmény sor mégse fog csökkenni

A Graphisoft Park hétfőn tőzsdezárás után tette közzé harmadik negyedéves jelentését, melyből kiderült, hogy az idei évre mégiscsak 1,7 millió eurós nettó profitot prognosztizál a menedzsment. Joggal merül fel a kérdés: mi változott szeptember óta?

Forrás: [origo]

Az egyértelműen látszik, hogy nem a működési tételek terén történt változás, mivel a menedzsment továbbra is a perköltség becsült összegével egyenlő EBITDA csökkenéssel számol 2012-re. A javulást a nettó kamatfizetés és az adófizetés csökkenése okozhatja.

Megint vannak adócsökkentő tételek

Egyrészt logikus, hogy a perköltség miatt csökkenő adózás előtti eredményre alacsonyabb adót fizet a cég, viszont észrevettünk egy másik szembetűnő tendenciát is. A Graphisoft Park már évek óta alacsonyabb effektív adókulccsal szembesül az év második felében, mint az első két negyedév során. Bár úgy véltük, hogy ez valami speciális szezonális tényező lehet, a Graphisoft Park megkeresésünkre cáfolta ezt a felvetést. A korábbi években különböző egyszeri tételek miatt volt kevesebb a cég eredménykimutatásában szereplő adófizetés. Azonban azt is megtudtuk, hogy idén is lesz olyan adóalap csökkentő tétel, nevezetesen a műemlékvédelmi területeken elvégzett beruházások miatt igénybe vehető kedvezmény, ami miatt újra kedvezően alakulhat a cég adófizetése.

Forrás: [origo]

Jól hoztak a Richter kötvények...

A Graphisoft Park jelentős pénzállománnyal rendelkezik (részvényenként nagyjából 220-230 forint), amit a menedzsment államkötvényekbe, lekötött betétekbe és a Richter részvényeire átváltható kötvényekbe fektetett. Az alapvető vállalatértékelési elmélet szerint az az optimális, ha a működéshez nem feltétlenül szükséges pénzeket a társaság vagy kifizeti osztalék formájában, vagy olyan projektekbe forgatja vissza, amelyek értéket teremtenek a részvényesek számára. Jelenleg tehát a Graphisoft Park nem a legjobb módon jár el, bár a magas hitelállomány miatt nem feltétlenül rossz dolog a rendelkezésre álló likvid forrás (lásd az E-Star esetét, ahol a likviditási problémák a céget a csőd szélére sodorták). Bár elméletileg nem szerencsés egy ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó cégnél, ha pénzügyi befektetésekkel spekulál, a Graphisoft Park esetében eddig jól sült el a dolog.

A cég pénzügyi eredményét az átváltható Richter kötvényeken elért nyereség látványosan megdobja. Júniusban még 90 százalék alatt volt a kötvények értéke, ám azóta jelentős emelkedésen ment keresztül és jelenleg már 100 százalék körüli értéken kereskednek az értékpapírral. A társaság idő közben (októberben) értékesítette a kötvények egy részét, melyen majdnem 100 ezer eurós nyereséget ért el.

Forrás: [origo]

... és a hitelek kamata is csökkenhet

A pénzügyi sorra egy másik tényező is hatással van, nevezetesen az, hogy a lecsökkent euró alapú kamatok miatt a társaság kamatfizetési kötelezettsége folyamatosan csökken. A Graphisoft Park még 2008-ban vett fel 35 millió euró hitelt az irodafejlesztések finanszírozására. Ennek egy része változó kamatozású, azonban nagyobb része után fixen 3-5 évre előre rögzített kamatot fizet a cég. A Graphisoft Park éves jelentéseiből kiderül, hogy míg 2008-ban még 5 százalék feletti kamatot fizetett a társaság, ez az érték folyamatosan csökkent az utóbbi években. Ez annak köszönhető, hogy a kamatok időszakonként átárazódnak, a változó kamatozású hitelrész esetén évente, míg a rögzített kamatozású rész esetében 3-5 évente. A hitel nagyobb részét kitevő fix kamatozású részek 2011-2013 között, a jelentősen lecsökkent kamatkörnyezetben újulnak meg, ami tovább csökkenti a cég által fizetett effektív kamat nagyságát.

Forrás: [origo]

Működésen kívüli tételeken nyerészkednek

A működési tételek terén nincs változás, a társaság továbbra is számol a peres eljárás miatt korábban már bejelentett 200 ezer eurós költségekkel. Azonban a pénzügyi eredmény és az adófizetés hatásainak köszönhetően a cég nettó eredménye mégse csökken a szeptemberi profit warning alapján várt 1,5 millió eurós szintre.