Vágólapra másolva!
Európában tovább folyt a mínuszok hízlalása a börzéken, mivel a befektetők a görög problémák elhúzódása miatt, és az erőszakos sztrájkokat látva ma inkább szabadultak a részvényektől. Az európai piacok gyengülését látva Amerikában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, ahol a gyengébb kiskereskedelmi és termelői makro adatok sem okoznak túlzott optimizmust. Itthon a BUX tartja reggel összeszedett előnyét, melyet többek között az OTP erősödésének köszönhet.
Vágólapra másolva!

Mínuszban Európa, a BoE is pesszimista

Nem tudták átmenteni tegnapi jobb fomájukat mára az európai tőzsdék, és enyhébb mínuszokat mutatva folytatják lejtmenetüket a részvényindexek. A hangulatot alapvetően Görögország megoldatlan adósságproblémája, és az európa-szerte zajló erőszakos sztrájkok határozhatták meg. Mint beszámoltunk róla, a görögök valószínűleg ki tudják fizetni pénteken lejáró 5 milliárd eurónyi diszkontkincstárjegy adósságukat a tegnapi forrásbevonásuk révén, ám mentőcsomag hiányában az ország rövid időn belül csődbe mehet.

A hangulaton kissé rontottak a pocsék makrogazdasági adatok, melyek szerint a görög GDP 7,2 százalékkal, a portugál pedig 2,5 százalékkal csökkent éves alapon a harmadik negyedévben.

Közel 5 milliárd eurónyi állampapírt adott el ma Olaszország, a kötvények esetében viszonylag jó volt a kereslet, a hároméves papírok esetében pedig 2010 októbere óta nem volt ilyen alacsony az aukcióshozam. 2,64 százalékos hozam mellett találtak gazdára a kötvények.

Az eurózóna válságára reagálva a Bank of England is visszavágta növekedési előrejelzéseit legújabb elemzésében. A legfrisebb prognózis szerint a negyedik negyedévben visszaesés is lehet az angol gazdaságban, míg az infláció elvétheti a következő 2 évben elvétheti a 2 százalékos célt.

Ezek következtében újra szabadultak a papíroktól a befektetők, mélyebbre lökve az európai indexeket. A leggyengébben a holland piac teljesít, melyet az angol FTSE követ. Az angol piacot a a BoE jelentése, valamint a Burberry is húzza lejjebb. Az IBEX-et azok a spekulációk nem hagyták nagyon elgyengülni, hogy a görög helyzet súlyosbodását látva Spanyolroszág egyre közelebb kerülhet ahhoz, hogy külső segítséget kérjen, ami után az ECB kötvényvásárlásokba kezdhet. Ez jelentősen megnyugtathatná a tőzsdéket.

Forrás: [origo]

Az Infineon papírjai tartják a pluszokat, 5,4 százalékos erősödésben mozognak a társaság jobb gyorsjelentését követően. A pénzügyi szektor teljesítményét a bankok húzzák lejjebb, a Commerzbank 3,1 százalékot, a Deutsche Bank pedig 2,7 százalékot esett ma.

A tegnapi nagyobb zuhanások után az E.On újra mínuszban tartózkodik zárás előtt, már 2,1 százalékot vesztett értékéből a részvény. A befektetők továbbra sem értékelhetik pozitívan, hogy a cég felülvizsgálja 2013-ra vonatkozó növekedési előrejelzéseit.

Infineon (Xetra)

Forrás: [origo]

Az OTP húzta fel a BUX-ot

Az osztrák piac az Austrian Telekomnak köszönheti hogy nem zárt a negatív tartományban, a telekomcég ugyanis 10,2 százalékos szárnyaláson van túl kedvező gyorsjelentését követően.

Itthon a főbb papírok vegyesen teljesítettek, amelynek eredőjeként a BUX tegnapi záróértéke felett, 0,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, melyet az OTP húzott fel. A MOL majdnem 2 százalékos gyengülést is mutatott, végül 0,7 százalékos mínuszban zárt gyorsjelentése után, míg a bankpapírfolytatva tegnap megkezdett emelkedését 1,7 százalékkal került ma feljebb.

A Richter 2 százalékot tudott ma erősödni, visszahozva valamennyit a hét elején összeszedett mínuszaiból, újra megindulva másfél éves csúcsa felé.

Forrás: [origo]

Az Egis pocsék napon van túl, szeptember óta nem látott mélységekbe lökték a részvényei árfolyamát. A zuhanás hátterében valószínűleg az áll, hogy a társaság vélhetően elvéti éves céljait a ma nyilvánosságra kerülő gyorsjelentése alapján. A papírok 2,2 százalékot vesztettek értékükből az elmúlt hónap átlagforgalmának háromszorosa mellett.

A Cig Pannónia papírjai kisebb mínuszt szedtek ma össze annak ellenére, hogy az adótörvény módosítások kedveznek a társaságnak, melyek szerint adómentessé válnak a cég legfontosabb bevételi forrásának tekinthető unit-linked biztosítások. A részvények 1,2 százalékkal kerültek ma lejjebb.

A Rába részvények 0,5 százalékot emelkedtek, melyet az újabb megállapodás híre segíthetett, mely szerint a hazai cég szállítja majd német partnerének a nagyteljesítményű traktorok futóműveit.

Délutánra újra elgyengült a forint az euróval szemben, mely napközben a részvénypiacok időszakos javulásával együtt erősödni tudott, ám nap végén ismét a 285-ös szintek fölé került a kurzus. A dollárral szembeni jegyzés kicsivel 224 alatt, míg a svájci frank/forint árfolyam kéthavi csúcsán mozogva 236 felett tartózkodik.

EURHUF

Forrás: [origo]

Híznak a mínuszok Amerikában

Az elmúlt hetek rosszabb teljesítményét követve újra dél felé vették az irányt az amerikai részvényindexek. A befektetők valószínűleg az európai piacok mínuszait látva kezdtek eladásokba a tengerentúlon, és a nyugtalanságot itt is a görög adósságválság, valamint az amerikai költségvetési problémák fokozhatják.

Az elemzői konszenzusnál gyengébb lett a ma publikált tisztított kiskereskedelmi adat, az autóeladásokkal és üzemanyag értékesítéssel módosított mutató 0,3 százalékot zsugorodott októberben havi alapon, miközben az elemzők 0,4 százalékos bővülést vártak. A visszaesés a Sandy hurrikán miatt következhetett be, ugyanis a vihar idején rengeteg üzlet zárva tartott, és a vevők is inkább a károk eltakarításával voltak elfoglalva.

A ma publikált termelői árindex is visszaesést mutat, havi alapon 0,2 százalékkal csökkent a termelés októberben, miközben az elemzők 0,2 százalékos bővülést vártak. Az élelmiszer és az üzemanyagárakkal tisztított érték éves alapon 2,1 százalékot bővült a várt 2,4 százalék helyett.

Amerikában 0,3-1 százalék körüli mínuszokat látni, a leggyengébben a Russel és a Dow teljesít, melyek az S&P-vel együtt háromhavi mélypontjuk körül tanyáznak.

Forrás: [origo]

A technológiai szektor a Facebook-nak köszönhetően tartja magát, a közösségi oldalt üzemeltető cég papírjai már 9 százalékot emelkedtek nyitás után annak ellenére, hogy komoly veszélyt jelentenek a lock-up időszak lejárta után piacra önthető papírok.

A szektortársak közül a Microsoft korrigálja tegnap összeszedett nagyobb veszteségét, és 0,2 százalékos pluszban mozog, míg a Google folytatja lejtmenetét, ma 0,2 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

A lassan véget érő gyorsjelentési szezonban az Abercrombie&Fitch is nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves eredményét. A ruhaforgalmazó cég beszámolója szerint 1,17 milliárd dolláros árbevételt (várt: 1,12 milliárd dollár) és 87 centes EPS-t (várt: 60 cent) ért el ebben az időszakban. A vállalat ráadásul megemelte éves profitvárakozását is, 2,5-2,75 dollár helyett 2,85-3 dollár lehet a részvényenkénti profit 2012-ben. A befektetők alaposan megörülhettek a számoknak, a részvények nyitás után 28 százalékkal kerültek feljebb.

Abercrombie&Fitch (NYSE)

Forrás: [origo]