Kevés volt a munkanap szeptemberben, esett az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Szeptemberben közel négy százalékkal esett az ipar teljesítménye egyéves összehasonlításban - ilyenre 2009 novembere óta nem volt példa. A durva visszaesést a naptárhatás okozta, de sok jóban így sem lehet reménykedni. Az exportról is aggasztó adatok jöttek korábban, így nem lehet pozitív folyamatokra számítani a harmadik negyedévi GDP-vel kapcsolatban sem.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, de a munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett - jelentette előzetes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első háromnegyedében 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Havi összevetésben az augusztusi 2,8 százalékos növekedéshez képest jelentős lassulást jelez a 0,7 százalékos szeptemberi adat, azt követően, hogy júniusban és júliusban rendre 2,3 és 0,9 százalékos csökkenést mutatott az index.

Éves összehasonlításban a szeptemberi visszaesés 2009 novembere óta a legmélyebb hanyatlás azt követően, hogy augusztusban 0,8 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól. Abban nem lehet bízni, hogy a tavalyi bázisadat magyarázza az ipari kibocsátás jelentős esését, hiszen egy évvel korábban az augusztusi 5,2-ről 3,2 százalékra mérséklődött a növekedés üteme.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője azonban kiemelte: nyers és a kiigazított adatok között jelentős a különbség. A nyers adatok komoly, 3,8 százalékos csökkenést mutatnak, de a munkanaphatással kiigazítva volt egy enyhe, 0,6 százalékos növekedés szeptemberben. Az elemző azt mondta: azt lehetett tudni az év eleje óta, hogy a Mercedes gyár futtatja fel a termelését, viszont az is látszik, hogy a felvevő piacokon egyre komolyabb, gyengülésre utaló jelek vannak. Ezért a következő hónapokban a hazai ipari termelés adatai stagnálás körül maradhatnak - közölte.

Árokszállási Zoltán szerint jövőre az ipari termelésnél egyedi tényezők miatt kisebb emelkedés lehet, de ez összességében nem lesz elég arra, hogy a GDP növekedését érdemben a pozitív tartományba húzza. Így az idei recesszió után a következő évben sem nagyon lehet arra számítani, hogy Magyarországon növekedni fog a gazdaság - fogalmazott.

Az idei első kilenc hónapban negyedszer mutatott csökkenést az éves összevetésű index: márciusban 1,5, áprilisban 2,9 százalékkal gyengült az ipar teljesítménye.

A szeptemberi adat az ipari kibocsátás évkezdettől mért visszaesését is felgyorsította, a kilenc havi 0,8 százalékos csökkenés előtt az első nyolc havi adat még 0,4 százalékos hanyatlást mutatott, ami megegyezett az első félév teljesítményével.

Szerdán a külkereskedelmi mérleg előzetes szeptemberi adataiból az derült, hogy az export is visszaesőben van, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a harmadik negyedévi GDP-adat sem tartalmaz majd jó híreket.