Vágólapra másolva!
Bevétel szintjén a várakozásoknál gyengébb, a nettó profit sort illetően azonban annál jobb harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a HP. A társaság is nyögi a PC piacon tapasztalható kedvezőtlen trendeket, hiszen ahogy például a Dell, úgy a HP is csökkenést szenvedett el a főbb eredménysorokon. A menedzsment következő negyedévre vonatkozó prognózisa ráadásul nagy csalódás, a papír árfolyamának közel 10 százalékos zuhanását azonban egy formálódó könyvelési botrány magyarázza. A HP 8,8 milliárd dolláros leírást hajtott végre az Autonomy akvizíción keletkező goodwillen, amit korábbi nem megfelelő könyvelési eljárással magyaráz.
Vágólapra másolva!

A HP a Bloomberg konszenzusánál valamivel gyengébb bevételi számokat produkált a naptári harmadik negyedévben (mely a HP-nak a pénzügyi negyedik negyedéve), azonban az egyszeri tételektől megtisztított profitsor kisebb pozitív meglepetést okozott. A bázisidőszaki szinthez képest viszont a bevétel és EPS sorok mindegyike csökkenést mutat.

Ebben a PC piacon uralkodó kedvezőtlen tendenciák játszhatnak főszerepet, melyet a fogyasztói magatartásban mutatkozó változások fűtenek. A PC piacot a tabletek és okostelefonok kannibalizálják, melynek hatására az idei harmadik negyedév - a Gartner elemzői szerint - 2001 óta nem látott, 8 százalékos visszaesést eredményezhet az értékesítésekben.

A HP-nél az asztali számítógépek és notebook-ok értékesítési bevétele is 12 százalékot csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest, miközben a nyomtatói üzletágban 5 százalékos volt a visszaesés. Növekedést egyedül a szoftver üzletág könyvelhetett el, ahol egyébként a működési eredményhányad (27 százalék) is a legmagasabb.

Forrás: [origo]

A HP menedzsmentje a jövőt illetően sem tudott a piacot megnyugtató várakozásokról beszámolni. A következő negyedévben 68-71 centes egy részvényre jutó eredményt várnak, miközben az elemzői konszenzus 85 centes volt.

A várakozásoktól érdemben elmaradó menedzsment prognózisnak minden bizonnyal szerepe van a papírok nyitás előtti 10 százalékos szakadásában, azonban azt teljes mértékben nem magyarázza. Ahhoz hozzájárul, hogy a HP az Autonomy akvizíció utáni goodwillen 8,8 milliárd dolláros leírást hajtott végre, amit egy korábbi - még az akvizíció előtti - nem megfelelő könyvelési eljárással magyaráztak. A legtöbb hírportál könyvelési csalásként aposztrofálja a történteket, ami igen ijesztően hat a részvény piacán befektetők számára.

HP (NYSE)

Forrás: [origo]