Simorék megint alulmaradtak

Vágólapra másolva!
Októberben is a négy külső tag fölénye miatt csökkentette a kamatot a jegybank monetáris tanácsa. A kamatcsökkentés mellett voksoló jegybankárok szerint az alacsonyabb kamat nem veszélyezteti az inflációs célt. Ezzel szemben Simor András jegybankelnök és a két alelnök úgy vélte, az inflációs kockázatok miatt a kamat tartása lett volna indokolt. 
Vágólapra másolva!

Az előző kamatvágásoknak megfelelő arányban csökkentették az alapkamatot a magyar jegybankárok október végén - derül ki az ülésről szóló jegyzőkönyvből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank.

A kormány által tavaly tavasszal kinevezett külső tagok - más néven galambok - Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György az alapkamat 25 bázispontos csökkentésére szavaztak. A belső tagok - más néven héják - Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök azonban a kamat tartására voksoltak. Így a külsős tagok - az előző két kamatváságnak megfelelően - többségbe kerültek, ezért csökkent 6,25 százalékra a kamat. (A kamatcsökkentés felé hajló tagokat szokták galamboknak hívni, a héják csoportjába az inflációval tűzzel-vassal küzdő szakemberek tartoznak. Erről itt olvashat részletesen.)

A kamatcsökkentésre szavazó jegybakárok a jegyzőkönyv szerint többek között azzal indokolták döntésüket, hogy a gazdaságot érő költségsokkok ezért nem rontják a középtávú inflációs kilátásokat, és lecsengésük után a gyenge kereslet inflációcsökkentő - dezinflációs - hatása érvényesül. Szerintük a javuló piaci környezetben a kormányzatnak az alacsony költségvetési hiány melletti erős elköteleződésével csökkenhet Magyarország kockázati felára. Simorék azonban azzal érveltek, hogy a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célja csak a jelenlegi kamatszint mellett érhető el. A három belső tag felhítva a figyelmet arra, hogy miközben a piaci elemzők kamatvárakozásai az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkentek, ezzel egyidejűleg inflációs várakozásaik fokozatosan emelkedtek. A tartásra szavazó három jegybankár szerint a kormányzati intézkedések és a kockázati prémium csökkenése körüli bizonytalanság a jelenleginél óvatosabb monetáris politikát indokolna. A kamat tartásával pedig a monetáris tanács megerősítené, hogy elkötelezett az árstabilitás megteremtése iránt.