Beismerték: okostelefonnal készül a Microsoft

Vágólapra másolva!
Saját okostelefon gyártására készül a Microsoft, arra az esetre, ha a Windows Phone-t futtató készülékek nem váltanák be a hozzájuk fűzött reményeket. A Microsoft és a hardvergyártó partnerei közötti viszony egyre inkább elmérgesedik, a cég napokban piacra dobott táblagépe miatt több gyártó is jelezte, egyelőre kivár a saját termék gyártásával.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a hétvégén elismerte, hogy készen áll a teljesen saját fejlesztésű okostelefonok gyártására, amennyiben a jelenlegi partnerstratégiája nem bizonyul sikeresnek a Windows Phone operációs rendszer piaci részesedésének növelésében - írja a Bloomberg. A Microsoft természetesen hangsúlyozta, hogy nagyon hisz a hardvergyártó partnerekkel kötött szövetségben, de jól látszik, hogy ha ügyetlenkednek a partnerek, kész saját kezébe venni a kezdeményezést.

A hír leginkább a Nokiát érintheti kellemetlenül, hiszen a finn telefongyártó 2011 elején jóformán teljes egészében a Microsoft platformjának rendelte alá okostelefon-stratégiáját, termékkínálatát a szegmensben kizárólag Windows Phone operációs rendszerre épülő készülékekkel bővíti. A siker egyelőre elmaradt, és az idei karácsonyi szezonra szánt csúcskészülék, a Lumia 920 bevezetése is kínos marketingbakikkal volt tarkított.

A Microsoft épp egy hete mutatta be az okostelefonokra optimalizált Windows Phone legfrissebb, 8-as verzióját, és alig pár nappal korábban kezdte meg egyik saját gyártású táblagépe, a Microsoft Surface RT forgalmazását. A tablet a legújabb Windows verzió speciális, táblagépekre fejlesztett változatát futtatja, de még idén érkezik az erőteljesebb verzió, amely a teljes asztali operációs rendszerre épül.

Részben ezekre a fejleményekre válaszul több fontos hardvergyártó partner - köztük az Acer és a Nokia - is bejelentette, egyelőre jegeli a Windows-ra épülő táblagépeinek piacra dobását, és inkább megvárja a Surface piaci fogadtatását. A viszony tehát távolról sem felhőtlen a szoftvergyártó és a hardverpartnerek között, ami könnyen oda vezethet, hogy a Microsoft mindenképp maga kell, hogy megmutassa saját hardverein keresztül a platformjában rejlő erőt.