Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Leminősítették a franciákat

Vágólapra másolva!
A Moody's hitelminősítő társaság eggyel rontotta a második legnagyobb európai gazdaság, Franciaország hitelképességének megítélését. Az egy szinttel a legjobb alá kerülő minősítés megegyezik az S&P által már korábban leminősített besorolással. A döntést a romló gazdasági kilátásokkal és az ország pénzügyi helyzetének kockázataival indokolta a Moody's.
Vágólapra másolva!

Leminősítette Franciaország hitelképességét a Moody's Investor Services mára virradóra, ami felveti a kérdést, ki lesz a következő a sorban? A legjobb besorolásról (Aaa) egyel lejjebb rontotta a franciák értékelését a hitelminősítő, így jelenleg Aa1-en vannak. Ez a lépés kevéssé lehet meglepő a piaci szereplők számára, mivel egy másik neves hitelminősítő, az Standard & Poor's január 12-én már meghúzta ugyanezt a lépést.

Másfelől a piacokat leginkább az Amerikában zajlódó költségvetési szakadék ("fiscal-cliff") problémája foglalkoztatja, ami elvonja a figyelmet a francia leminősítésről. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a fiscal-cliff ügyében pozitív hírek láttak napvilágot, de az egyességtől még messze vannak a demokrata és a republikánus felek.

Franciaországgal kapcsolatosan valószínűleg már sok negatív hír be van árazva az árfolyamokba (pl. a francia bankok relatíve nagy kitettsége Görögország felé, a munkanélküliség növekedése). A Moody's a "romló" gazdasági kilátásokkal és az ország pénzügyi helyzetének kockázatosságával indokolta a leminősítést.

Lényeges lehet a francia leminősítés abból a szempontból is, hogy lesz-e folytatása a leminősítéseknek, az USA-t még szeptemberben helyezte megfigyelés alá, amikor a fiscal-cliff kérdés kezdett előtérbe kerülni. A nyáron ugyan nem változtatott a hitelminősítő Nagy-Britannia besorolásán (AAA), de kilátásba helyezte, hogy következő év elején felülvizsgálják annak jogosságát.

A francia leminősítésre a 10 éves francia államadósság hozama alig változott, 2,069 százalék körül mozog, ami egybevág azzal, hogy a piaci szereplőket nem érte meglepetésként a hír.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről