Rogán szerint is bukni fognak a bankok

Vágólapra másolva!
Egyre világosabb a kormány szándéka, hogy a bő egy hete bejelentett önkormányzati adósságátvállalással együtt a tartozás egy részét leírassa a bankszektorral, erre utal Rogán Antal ma reggeli nyilatkozata is. Most már jóformán csak a lenyelendő veszteség mértéke a kérdéses.
Vágólapra másolva!

Tárgyalni kell a bankokkal, hogy az állam kedvezményt kapjon az önkormányzatoktól átvállalt adósságból - jelentette ki ma reggel Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a HírTV-ben. A politikus szerint létezik olyan középút, amivel a bankok is jól járnak. Rogán emellett arról is beszélt, hogy a két hete bejelentett, második megszorító csomag részét képező egyes intézkedésekre lehet, hogy mégsem kerül sor, így az iparűzési adót vagy a kafeteriát érintő szigorítások elmaradhatnak.

A kormányszóvivő szerint a kormány november 7-én, szerdán vitatja meg az adósságátvállalás részleteit. Első körben a kistelepülések legproblémásabb adósságaival foglalkozik majd a kormány, mintegy 50-60 milliárd forint értékben, míg a többi átvállalásra február végéig kerülhet sor. Giró-Szász András azt is hangsúlyozta, hogy alaptalanok azok a feltételezések, miszerint a kormány egyáltalán nem akarná kifizetni az átvállalt adósságot, de ki fogja használni a nagy összegű hitelek átvállalásával kialakult erős alkupozícióját.

Orbán Viktor október végén jelentette be, hogy a kormány mintegy 612 milliárd forintnyi adósságot vállal át az önkormányzatoktól . A kedvezmények emlegetése nem meglepő Rogán részéről, hiszen már a miniszterelnök is utalt rá a bejelentéskor, hogy a hitelezőknek kellemetlen következményekkel kellhet szembenéznie.

Előzetes becslésünk szerint az OTP-nél ugyan látható, de a korábbi, hasonló veszteségek mértékétől elmaradó leírásra kell készülnünk. A múlt heti sajtóértesülések alapján a kormány 20-25 százalékos diszkontot kérhet a bankoktól, de nem teljesen világos, hogy ez az adósság egészére, vagy csak kisebb, kockázatosabb részére vonatkozna-e.

Hogyan vállalja át az adósságot a kormány?

A hétvégi bejelentés értelmében az állam a következőképpen vállalja át az önkormányzati adósságokat:

  • Az ötezer főnél kisebb települések teljes adósságállománya a központi költségvetéshez kerül.
  • Az ötezer főnél nagyobb települések esetében az átvállalás mértéke átlagosan 40 százalék a teljes kötelezettségállományra vetítve. Az arány az egyes településeknél az egy főre eső helyi adóbevétel aránya a településkategória átlagához viszonyított arányától függ.
    • A kategóriájuk átlagát elérő vagy meghaladó településeknél az átvállalás mértéke 40 százalék
    • A kategóriaátlag 75 és 100 százaléka közötti településeknél az átvállalás mértéke 50 százalék
    • A kategóriaátlag 50 és 75 százaléka közötti településeknél az átvállalás mértéke 60 százalék
    • A kategóriaátlag felét sem elérő településeknél az átvállalás mértéke 70 százalék