Rejtett pozitívumok az Állami Nyomda jelentésében

Vágólapra másolva!
A tegnap közzétett negyedéves jelentésében a várakozásoknak nagyjából megfelelő árbevétel és nettó eredmény mellett a működési eredmények terén (EBIT, EBITDA) elmaradt a konszenzustól az Állami Nyomda. A számok mögé nézve az látszik, hogy pénzmozgással nem járó nem-realizált árfolyamveszteségek okozták az eltérést. Ennek tudatában már egyértelmű, hogy azok tettek jól, akik a reggeli kommentárunknak megfelelően a rég óta nem látott magasságokba emelkedő nettó pénzállomány sorra koncentrálva pozitívabban ítélték meg a cég negyedéves jelentését. 
Vágólapra másolva!

A tegnap esti harmadik negyedéves gyorsjelentésében az Állami Nyomda működési eredménye jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól. A társaság kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) 12,3 százalékkal, míg üzemi eredménye közel 25 százalékkal maradt el a konszenzustól. A reggel kommentárunkba kifejtettük, hogy mégse annyira negatív a kép, mert a cég nettó pénzállománya 2008 óta nem látott magasságokban jár.

Ha megvizsgáljuk, mi állhat a gyenge EBITDA adat hátterében, az látszik, hogy egy 31,7 millió forintos nem realizált árfolyam veszteség okozta a nagy eltérést. Az Állami Nyomda ezt a tételt az IFRS (Nemzetközi Számviteli Sztenderdek) szerint az EBITDA sor fölött mutatja ki. A KBC Securities elemzőjének koradélutáni kommentárja szerint a befektetők jobban teszik, ha ezzel a tétellel korrigálják az EBITDA és üzemi eredmény értékeket, mivel ezek az árfolyamkülönbözeti tételek pénzmozgással nem járnak, és torzítják a cég valós működéséről kialakuló képet.

A korrekció elvégzése után azt láthatjuk, hogy az EBITDA 322,7 millió forintra, míg az üzemi eredmény 138 millió forintra emelkedik a hivatalosan közzétett számokhoz képest. Ebben az esetben már csak minimális, 2,8 illetve 2,3 százalékkal maradt volna el az Állami Nyomda EBITDA-ja és üzemi eredménye az elemzői becslésektől.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A KBC Securities elemzője továbbra is vételre ajánlja az Állami Nyomda részvényeit 560 forintos fair érték becslés mellett.

Állami Nyomda

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]