Felfedte lapjait a MOL

Vágólapra másolva!
Kétnapos elemzői és befektetői találkozót tart ma és tartott tegnap a MOL. Az olajvállalat közép és hosszú távú terveit is felfedte, melyek nem tartalmaznak komoly újdonságot. Azt viszont érdemes észre venni, hogy a következő években nem nő a társaság napi olajkitermelése, sőt, jövőre kicsit vissza is esik, ami nem jó hír, de 2017-től a kurdisztáni régió révén megugorhat ez a szám.
Vágólapra másolva!

Tegnap és ma tartja kétnapos elemzői és befektetői találkozóját a MOL. Az olajcég közép és hosszú távú kitekintést adott a terveiről. Szerda éjfélkor tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését a MOL, melyben ugyan éves és negyedéves alapon is javuló eredményről számolt be a társaság, de a MOL által gyűjtött elemzői konszenzushoz képest gyengébbek lettek a számok.

Jelentősen növelni a kitermelést

A MOL csoport profitabilitásának jelentős hányadát teszi ki a kutatás és kitermelés (upstream) üzletág, és a vállalat továbbra is kiemelt szerepet szán a divíziónak. A társaság célja, hogy 1,6 milliárd kőolajegyenértékesre hizlalja fel a vagyonát, az lehet a közlemény alapján a cég sikerének egyik záloga, jelenleg közel 700 millió hordó a föld alatti készlettel bír a vállalat.

2012 negyedik negyedéve és 2013 is fontos lehet a készletek miatt, több tesztelést indít a cég Oroszországban, Kazahsztánban és Irakban.

Mi az a kőolaj-egyenérték?

A kőolaj-egyenérték egy olyan olaj- és energiamérték, amivel a különféle energiahordozók mennyisége összehasonlíthatóvá válik, például a kitermelés, készletek vagy felhasználás terén.



EBIT szegmensenkénti bontása

A kitermelés elsősorban a szíriai "force major" miatt drasztikusan zsugorodott, a magyar és a horvát mezőkön a természetes visszaesési ráta némileg aggasztó volt, erre több elemző is felhívta korábban a befektetők figyelmét. A vállalat a prezentáció alapján kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a mezők visszaesési rátáját csökkentse. A vállalat egyelőre nem számít bevételre Szíriából az ott zajló polgárháború miatt.

2012-ben a harmadik negyedévig bezáróan közel 120 ezer hordó olajegyenértékest hozott felszínre naponta a cég, jövőre viszont csak 110 ezer lehet a teljesítmény. A legfrissebb tervek alapján még optimista esetben sem lesz 2015-ben nagyobb a kitermelés, mint volt eddig idén. Hosszabb távon, 2017-2020-as időszakra viszont ezt az értéket szeretnék feltornászni 170-180 ezerre.

Az Irak kurdisztáni régióban a termelés 2017-re elérheti a tervek alapján a napi 55-62 ezer hordót a MOL prezentációja alapján. Az Akri Bijeel mező esetében 2013 elején kezdődhet meg a kitermelés, míg a kereskedelmi mennyiségű olaj felszínre hozása 2017-ben. A Shaikan blokk esetében pedig 2014-ben indulhat meg a kereskedelmi nagyságú kitermelés. Kiemelkedő jelentőségű lehet a MOL életében a kurdisztáni régió sikere, mivel a csoporton belül a kitermelés egyharmada érkezhet a régióból 2017-től. Bármilyen probléma a megvalósítással komoly kockázatot jelenthet a részvény életében.

Finomítás és kiskereskedelemben Európa vezetői közé tartozni

A MOL május közepén egy hároméves programot hirdetett meg a finomítói és kiskereskedelmi (downstream) üzletág eredményének javítása érdekében. A cég 500-550 millió dollárral akarja javítani EBITDA szinten 2014-ig a teljesítményt. A tervek megvalósítása idén jól halad, időarányosan teljesíteni tudják a célokat a menedzsment szerint.

A társaság ez európai piacon a legjobb cégek közé szeretne bekerülni a downstream divíziót tekintve. A zászlóra kitűzött célt 370-400 millió dolláros költségcsökkentés, illetve 130-150 millió dolláros bevételnövelés révén érné el a vállalat (2011-ben 428 millió dollár volt a downstream üzletág EBITDA-ja). A cég 3-3,5 dollár akarja hordónként növelni a finomítás kiskereskedelem profitját, így a rosszabb piaci környezetben is kimagasló lehet a szegmens hozzájárulása az eredményhez.

finomítói árrés

A projektek finanszírozása

A MOL a beruházásokat elsősorban működési pénzáramlásból akarja finanszírozni. A következő három évre évente maximum 2 milliárd dollárt akar a MOL beruházásra fordítani, amiből jelentős rész, minden bizonnyal 50 százalék fölötti érték a kutatás és kitermelési projekteket támogatná. A prezentáció alapján 1-1,5 milliárd dollár is lehet az összeg.

A nettó eladósodottsági mutatót 30 százalék körül szeretné a társaság tartani, a nettó adósság/EBITDA-t pedig 2-es értéken. Az előző negyedéves beszámoló alapján szeptember végére 24,4 százalékra esett a 2011 végi 28 százalékról az eladósodottsága a cégnek.

A részvény ma nagy forgalommal kezdett mélyrepülésbe, de vélhetően nem a tegnapi prenzentáció miatt zuhan a papír. Inkább az MSCI indexek számításának lehet köze az eséshez, mivel egyes vélekedések alapján a MOL esetében is kérdéses, hogy benne tud-e maradni az indexben. Mint ismeretes, tegnap jelentette be az MSCI, hogy kikerül a Richter az MSCI Hungary benchmarkból. A társaság kapitalizációjához képest viszonylag alacsony a közkézhányad és a likviditás, így előfordulhat egy következő felülvizsgálatkor, hogy nem felel meg a feltételeknek a MOL.

MOL (napi grafikon)

MOL árfolyam