Jó hírek a MOL partnereitől

Vágólapra másolva!
Pozitív hírek jelentek meg ma reggel és tegnap este a MOL partnereivel kapcsolatban. Úgy tűnik, a Dana Gasnak sikerült megállapodnia a hitelezőivel, míg a Gulf Keystone olajtalálatról számolt be, nem messze a MOL egyik kurdisztáni érdekeltségétől. A fejlemények pozitívak ugyan, de vélhetően nem lesz hatásuk a MOL mai kereskedésére.
Vágólapra másolva!

Elkerülheti a csődöt a MOL nagytulajdonos

A MOL-ban 3 százalékos részesedéssel rendelkező Dana Gas tárgyalásokat folytat hitelezőivel egy 920 millió dolláros kötvénylejárat átstrukturálása ügyében. A társaság tegnap közölte, hogy a kötvénytulajdonosokkal megállapodtak a főbb feltételekben, így elkerülheti a vállalat a csődöt. A Dana Gas magasabb kamatfizetést vállalt be a csőd elkerülése céljából, így akár 7,5 százalékot is fizetnének.

Korábban felmerült, hogy a Dana Gas a MOL-ban lévő 3 százalékos pakettjét értékesíti azért, hogy eleget tudjon tenni a kötelezettségei rendezéséhez. A részvényeladásokból nagyjából 263 millió dollár bevétele lehetett volna, 18 500 forintos MOL árfolyam és 220 forintos dollár kurzus mellett. Mivel úgy tűnik, erre nem lesz szükség, egy bizonytalansági tényező az értékesítéssel kapcsolatban ezáltal megszűnhet.

MOL tulajdonosi struktúra

Olajat talált a MOL kurdisztáni partnere

Ma reggel olajtalálatról számolt be a MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone. A londoni tőzsdén forgó olajcég a Sheikh Adi blokkban talált szénhidrogént, miután befejzték a Sheikh Adi-2 kút tesztelését. Az olaj 1420-1700 méter mélyen van, és a kút nagyjából 4235 hordós kapacitásra képes naponta.

A most talált olaj közel van a Gulf Keystone Shaikan blokkjához, amiben a MOL-nak is van egy kisebb részesedése. A magyar olajcég érdekeltségébe tartozó Akri Bijeel mezőtől viszont távolabb helyezkedik el az új találat.

Ugyan jó hír a Gulf Keystone felfedezése és a Dana Gas pénzügyi problémájának megoldása, de valószínűleg nem gyakorol közvetlen hatást a MOL teljesítményére. Jelneleg minimális mínuszban mozog a MOL.

MOL