Pocsék ipari adatok ellenére iránykeresés Európában

Vágólapra másolva!
Nem mutatnak jelentős elmozdulást reggelhez képest az irányadó európai részvényindexek, egyedül az angol benchmark tartózkodik fél százalék körüli mínuszban. A hangulat javulását nem segítik eurózóna ipari termelésének visszaesését mutató makroadatok sem, amelyen túl a görög GDP is az ország mélyülő recesszióját jelzi előre. A külpiacokhoz hasonlóan a magyar börzén sem változott jelentősen a helyzet, a BUX továbbra is minimális erősödést mutat.
Vágólapra másolva!

Mélyül a recesszió Európában

Az Európában uralkodó hangulatot továbbra is a görög problémák határozhatják meg, a nyugtalanságot pedig csak fokozhatják a Portugáliában és Görögországban zajló, megszorítás ellenes sztrájkok.

Az eurózóna válságát jól mutatják a mai pocsék makro adatok is, ugyanis az eurózóna ipari termelése jelentős visszaesést mutat szeptemberben éves alapon. A délelőtt publikált adatok szerint 2,3 százalékos volt a kibocsátás csökkenése, ami kicsivel rosszabb, mint az elemzők által várt 2,2 százalékos zsugorodás.

Ezen túl a pesszimizmust fokozhatja a görög gazdasági válság mélyülését jelző GDP adat is. A ma közzétett harmadik negyedévi statisztika szerint előzetesen 7,2 százalékkal csökkent a görög GDP éves alapon. Ezzel tovább mélyült a balkáni állam recessziója, ugyanis az előző negyedévben "csak" 6,3 százalékos volt a visszaesés.

Európában nem mutatkozik érdemi javulás a börzéken, változatlanul enyhébb mínuszokat mutatnak az irányadó részvényindexek. A legjobban a IBEX teljesít, amely mögött a spanyol segélycsomag körüli pletykák felerősödése állhat.

Forrás: [origo]

Az európai szektorok közül a technológiai papírokat továbbra is az Infineon erősödése segíti, a félvezetőgyártó társaság papírjai már 5,2 százalékos pluszban mozognak. A reggeli gyorsjelentésre reagált pozitívan a részvény. A fogyasztói javakat gyártó cégek és a telekommunikációs vállalatok 0,6 százalékos gyengülésükkel kisebb lemaradásban vannak.

Ezzel szemben az E.On nem tud kikecmeregni a negatív tartományból a tegnapi nagyobb zuhanások után, és ma további 1,1 százalékot veszített értékéből.

Infineon (Xetra)

Forrás: [origo]

Újabb megrendelés segíti a Rábát

A magyar piacon nincs nagyobb mozgás, és a BUX változatlanul enyhe erősödést mutat az európai tőzsdék gyengülése ellenére. A fő részvényindexet a blue-chipek erősödése segítheti, az OTP ugyanis 1,1 százalékos, a MOL pedig 0,2 százalékos pluszt gyűjtött össze eddig, hiába számolt be erős negyedévről az olajtársaság.

Ezen túl a Richter is újra megindult a felfelé, és már 0,6 százalékos erősödést mutat, de még a másfél éves csúcsok messzebb vannak.

A Magyar Telekom kisebb emelkedés után 0,2 százalékos pluszban mozog.

A kis társaságok papírjai közül a Danubius tovább növelte előnyét, és már 5,8 százalékkal került feljebb a részvényárfolyam. A befektetők a cég jobb gyorsjelentése után kezdték vásárolni a részvényeket.

A Rába felől ismét jó hírek láttak napvilágot, ugyanis újabb megállapodást jelentettek be a társaságnál. Ezúttal a német Class mezőgazdasági gépgyártóval fűzi szorosabbra a kapcsolatát, amelynek eredményeképp a hazai cég szállítja majd partnerének a nagyteljesítményű traktorok futóműveit. A hírt jól fogadták a befektetők, a részvények a kezdeti stagnálás után emelkedésnek indultak, és már másfél százalékos pluszt mutatnak.

Forrás: [origo]

Egy hónapos mélypontján járt ma a forint az euróval szemben. Pozitív hír ma eddig nem érkezett, ami a hazai fizetőeszközt segíthetné az erősödésben, így változatlanul a 285-ös szintek körül mozog a kurzus. A svájci frankal szembeni jegyzések szintén egyhavi mélypontjukra kerültek, és 236 felett tartózkodik a CHFHUF árfolyama. A forint a dollárral szemben is gyengült, és már 223,6 forintot kérnek az amerikai fizetőeszközért a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Ma délután 2 órakor hozzák nyilvánosságra a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyvét, amely valószínűleg nem fog nagy meglepetést okozni. Mint az sejthető, a 4 külsős tag szavazhatott a kamatcsökkentés mellett.