Óriási tehertől szabadulnak meg a települések

Vágólapra másolva!
Június végéig fogja a nagyobb települések adósságának nagyobb részét átvenni a kormány, addig tárgyalnak egyenként a városokkal, aztán a bankokkal. A kisebb településeket gyorssegélyben részesítik, így 612 milliárdnyi adósságot és évi 50-100 milliárdos törlesztést vállal magára az állam.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati adósságátvállalásról döntött a kormány a szerdai ülésén. A korábban is megismert módon 5000 fő alatti települések esetében teljesen, 5000 fő fölötti önkormányzatoknál részlegesen vállalja át az állam a felhalmozott adósságot.

Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az 5000 fő alatti településeken az állam még az idén a teljes hitelállomány fizetését átvállalja. A körülbelül 95-100 milliárd forintnyi hitel visszafizetésére a kormány vissza nem térítendő támogatást ad a településeknek. A költségvetési hiány emiatt nem változik, mert ami az államnak kiadásként jelentkezik, attól a tehertől szabadulnak meg az önkormányzatok.

Az 5000 fő feletti városokban az iparűzési adóbevételtől függően a 2012. szeptember 30-án fennálló adósság 40-70 százalékát vállalja át az állam. Ez összesen 512 milliárd forintot tesz ki. Nemcsak ezt az adósságot veszi a nyakába az állam, hanem ennek a hitelnek a törlesztőrészletét is (tőke- és kamattörlesztés), amely 50-100 milliárd forint között alakulhat az államtitkár elmondása alapján.

Tállai András szerint az adósságátvállalásról a Belügyminisztérium koordinálásával a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség tárgyal. Az 5000 fő feletti települések önkormányzataitól jövő év június 30-ig venné át az Államadósság Kezelő Központ az adósság terheit.

Azért, hogy az önkormányzatok ne termelhessék újra az adósságot, szigorúbb gazdálkodásra fogja őket az állam. A már elfogadott stabilitási törvény is korlátozza az önkormányzatok egyévesnél hosszabb távú hitelfelvételét.

Januártól változnak az önkormányzatok bevételei is. Az önkormányzatok már nem a személyi jövedelemadó után kapnak majd visszatérítést a központi költségvetésből, hanem az állam az egyes önkormányzati feladatokra fog pénzt adni. Ahogy az államtitkár fogalmazott, "szabadon felhasználható" állami támogatást már nem fognak kapni a városok.

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy a bankokkal előkészítő, egyeztető tárgyalásokat folytatnak, de érdemben majd csak az önkormányzatokkal való tárgyalások után fognak egyeztetni a hitelezőkkel. Arra a kérdésre, hogy mekkora részt fizet ki az állam az önkormányzatok adósságából, nem válaszolt, csak annyit mondott, "a kormány felelősségének teljes tudatában dönt majd."

A kormányszóvivő csak érintette azt a kérdést, amelyről az [origo] írt elsőként: ha a kormány erőszakkal, önhatalmúlag próbál valamekkora veszteséget lenyeletni a hitelező bankokkal, akkor az az egyik hitelminősítő szerint államcsőd lenne. Giró-Szász azt mondta, hogy ezzel a kormány tisztában van, és a kormány álláspontja is világos.